Vad är detta? Saudiarabisk drama från 2012 om en 10-årig flicka som drömmer om att börja cykla.
Varför? I Saudiarabien får kvinnor inte ens köra bil eller vistas utomhus utan sällskap av manliga släktingar. Biografer är förbjudna. Människor halshuggs med värja och stenas till döds för brott såsom häxkonst. Från detta medeltidsland kommer regissören Haifa al-Mansour. Hon är den första saudiarabiska kvinnan någonsin som har gjort en film (dessutom helt inspelad på plats i Saudiarabien). Det får man bara inte missa.
Kantor Wilhelmsson undrar:
1. Vad är det bästa med att vara kvinna i Saudiarabien?
Det är ingen som frågar en saudiarabisk hemmafru varför hon inte har gjort något av sitt liv.
2. Finns det något försvar för icke-konsensuell polygami?
Det kanske gör det lättare att ingå i affärsäktenskap.
3. Lista de tre bästa svenska TV-programmen som kunde handlat om koranen. T.ex. "Så ska det låta" (inte helt irrelevant för den här filmen).
Äntligen hemma (där jag är hela tiden eftersom jag är kvinna)
Det kommer mera (piskrapp)
Fem mullor är fler än fyra eid al fitr
Balloonfighter först framåt av kraftiga vindar:
Det verkar inte särskilt svårt att vara en rebell i Saudiarabien. Det räcker till exempel att vara tjej och vilja ha en cykel. Eller att vara kvinna och vilja spela in en film. Det sistnämnda har Haifaa Al Mansour trots allt lyckats med. Den gröna cykeln är helt och hållet inspelad i Saudiarabien - ett land där biografer är förbjudna och där kvinnor och män inte får beblanda sig på offentliga platser (varför regissören ibland var tvungen att sitta gömd i en skåpbil under inspelningen).
Filmens huvudperson Wadjda verkar besitta samma beslutsamhet som Al-Mansour. Det har gjorts filmer om kvinnors situation i muslimska länder förut, men det är tveksamt om någon har varit lika befriande självsäker som Wadjda. Det verkar inte bekomma henne att människor i hennes omgivning säger åt henne vad hon inte får göra. Hon fortsätter att spela in blandband med popmusik, ha på sig converse-skor och att tjäna ihop pengar till en cykel. Wadjda är lätt en av de charmigaste karaktärerna i det här filmprojektet.
Den gröna cykeln är en viktig film, men den tyngs inte ner av sitt budskap. Trots inblicken i ett besvärligt samhälle där kvinnors enda uppgift är att hålla käft och föda söner så lyckas filmen fortfarande i första hand att kännas som en charmig feel good-film om att gå sin egen väg.
Kantor Wilhelmsson gillalalala gillalalala gillalalalar läget:
Många barn har haft det svårt i det här filmprojektet, men Wadjda är den första som inte blir förd bakom ljuset av sina bråkande föräldrar, sin usla pappa, en idiotisk snuskgubbe eller en cykeltjuv. I Den gröna cykeln är det bara hela samhället som står henne i vägen. Det hjälper inte Wadjda att hennes mamma är kärleksfull och generös, eller att pappan faktiskt verkar bry sig om sin dotter (fast hon har fel kön).
Problemet är att hon är född i en kultur där kvinnor inte får synas offentligt och barn fostras till att ange sina kompisar om de råkar ta på varandra. Wadjdas dröm om att skaffa en cykel anses fruktansvärt opassande. Men i hemlighet bestämmer hon sig för att själv tjäna ihop pengarna, genom en tävling i Korankunskap. Långa kvällar över hon på att recitera texter om att syndare ska brinna i helvetet - allt medan pappan funderar på om han bör skaffa en ny hustru och överge sin familj.
Det är en tragisk historia ur ett västerländskt perspektiv. Men det fina med Den gröna cykeln är att den inte överdramatiserar, utan ger oss tid att faktiskt lära känna kulturen. Filmen är uppbyggd av lugna scener där karaktärerna gör kaffe (en evighetsprocess!), lagar mat, kastar stenar eller letar klänning, och det kryper in på livet. Karaktärerna är överlag sympatiska, utom någon enstaka lärare. Det hade varit så lätt för Den gröna cykeln att bli avskräckande och exotiserande - istället är den en verklig påminnelse om människor i en helt annan del av världen.
Statistik:
Cynism: 0%
Flexibel religion: -6%
Jätteroliga mustascher: 1
Subkulturer: 0
Populäraste idrott: Korankunskapstävling
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar