Så börjar alltså filmprojektet för 2014 - att försöka titta igenom hela 1900-talet. Där fjolåret hade fokus på ny film från så många olika länder som möjligt, handlar det här projektet om att upptäcka film från varje år mellan 1930 och 1999.
Vårt urval kommer basera sig på två principer:
1. Täppa till kunskapsluckor (t.ex. klassiker vi missat) och
2. Utforska tidsepoker.
Runt ca 1945-1975 blir det helt plötsligt väldigt spännande och många filmer kommer få slåss om uppmärksamheten. Men vi har inte för avsikt att erbjuda ett komplett urval, utan bara ett charmigt projekt som håller bloggen flytande ett år till innan vi börjar tjäna pengar på den och flyttar till en söderhavsö där vi kan leva gott hela dagarna på inlägg om fåglar, tv-spel och Bristolskalan.
Innan 1930 är det dock stumfilm som gäller, en epok vi kommer skumma igenom i fyra inledande inlägg. Kantorn har sett en del från denna period redan innan (filmvetenskap) och ingen av oss är särskilt sugen på ljudlösa karaktärer och teknisk undermålighet (även om det förstås finns en del guldkorn även från den här tiden).
Med dessa inspirerande ord, låt projektet börja!
Alla filmer finns att hitta (lätt) på Youtube.
1903: The Great Train Robbery
Vad är detta?
Amerikansk western från 1903 och tillika den första filmen med fullständigt narrativ.
Varför?
Se ovan.
Kantor Wilhelmsson: Jag sitter med en halv chokladkanin i munnen och försöker komma på något positivt att säga om denna film. Den står sig säkert fantastiskt bra mot...tja, allting annat från 1903, men det betyder inte att den är spännande att titta på idag. Vad säger du?
Balloonfighter: Ja, vad mer kan man vänta sig av en 111 år gammal film egentligen? Det är bara en massa kroppar som skjuter mot varandra och kameran är för långt ifrån för att man ska kunna urskilja några karaktärer. Inte helt olik The Raid: Redemption med andra ord.
Kantor Wilhelmsson: Man skulle kunna kalla det en spirituell föregångare till The Raid: Redemption. Men den här filmen kunde inte ens hålla fokus. Under trettio evighetslånga sekunder står en trästege mitt i bilden. Vad är grejen med det?
Balloonfighter: Det fanns ju verkligen ingen standard för hur film skulle fungera på den här tiden. Jag tror att publiken nöjde sig med att rörlig bild var rörlig bild. Scenen med stegen var antagligen bara en nödlösning, men vem brydde sig då? Jag hade velat läsa recensioner av filmen från när den var ny. Det enda som lyckades fånga min uppmärksamhet egentligen var hur skådespelarna gestaltade hur det var att bli skjutna.
Kantor Wilhelmsson: Att dö med stil: ta dig för bröstet på ett dramatiskt sätt, ställ dig upp, gör en piruett och fall ihop.
1904: Le voyage à travers l'impossible ("The impossible voyage")
Vad är detta?
Fransk trams-science fiction från 1904 av Georges Méliès.
Varför?
Méliès var väldigt kreativ för sin tid och hade en ganska fin fantasi.
Balloonfighter: 1904 spöar 1903 med hästlängder. En rundresa i världsrymden (som den heter på svenska) är betydligt mer kreativ och rolig än The great train robbery. Kameran är fortfarande för långt ifrån karaktärerna för att man ska få ut något av dem, men Méliès har åtminstone fantasi och tramsiga kulisser. Det måste väl ändå vara bättre än att stirra på en stege i en halvminut?
Kantor Wilhelmsson: Ja, det här var inte alls tokigt. Jag gillar Méliès och tyckte ännu bättre om honom efter Scorseses kärleksfulla porträtt i Hugo häromåret. Man blir belönad av att vara uppmärksam på filmen - ibland kan det dyka upp ett sjömonster i bakgrunden. Av min erfarenhet bygger alla Méliès-filmer på ungefär samma tricks, men det är ju lugnt så länge de inte är längre än en kvart.
Balloonfighter: Ja, idag hade den här filmen inte hållit som uppföljare. I Resan till månen åker en expedition till månen med en raket som landar i ögat, här åker en expedition tåg till solen och landar i munnen. Men jämför man med andra filmer från samma tid så är det ju smått fantastiskt.
1907: Ben Hur
Vad är detta?
Amerikanskt historiskt drama från 1907 om en judisk prins som tillfångatas av romerska styrkor.
Varför?
Vi ville se hur en 107 år gammal episk film såg ut.
Kantor Wilhelmsson: Det här måste vara filmhistoriens första antiklimax. Ben Hur ska ju vara en episk berättelse om romarriket, kristendomen, hämnd och upprättelse. Här är det en suddig femtonminutershistoria där massor av figurer rör sig planlöst runt i bild. Ibland kommer en droska. Jag kunde inte ens följa med i handlingen, kunde du?
Balloonfighter: Nej, jag förstod att folk var osams med varandra men det är väl ungefär det. Jag fick i efterhand läsa mig till vad som hände. Då har man väl misslyckats, även med 1907-års standard.
1909: Princess Nicotine; or, The Smoke Fairy
Vad är detta?
Amerikansk kortfilm från 1909 om en rökare som somnar och besöks av två nikotonälvor (?).
Varför?
När filmen släpptes häpnade publiken över specialeffekterna.
Balloonfighter: Jag tyckte faktiskt att den var lite charmig. Det var ju inte mycket till handling men bildkvalitén var så otroligt mycket bättre än de äldre filmerna och jag kan förstå att folk häpnade över specialeffekterna. Jag blev lite glad av den. En charmig bagatell. Kommer vi att se en remake på den här filmen snart?
Kantor Wilhelmsson: Tyckte den här var värd att notera för en tidig version av stop-motion. Ja älvorna var lite charmiga och busiga och det var kul med en film skildrad ur två olika perspektiv. Det är inte höga krav man har på den här perioden...
Balloonfighter: Haha nej, det blir lite som att bedöma ett spädbarns teckningar. Efter Ben Hur framstår allt som ganska roligt.
1911: Little Nemo
Vad är detta?
Amerikansk delvis animerad film från 1911 om en man som antar vadet att han kan få några tecknade karaktärer att röra sig.
Varför?
Vi såg Gertie the Dinosaur (nedan) och blev - hör och häpna - lite nyfikna på mer av samma regissör.
Kantor Wilhelmsson: Den här filmen tjänade inte på att vi såg Winsor McCays andra epos - Gertie the Dinosaur - först. Fyratusen ark och en månads arbete gick till ett par fula tecknade figurer som utklassas av Disneys mest primitiva karaktärer. Man får väl beundra arbetsmoralen i alla fall?
Balloonfighter: Ja. Eller McCays förmåga att hunsa sina assistenter åtminstone. Det händer inte mycket här. Upplägget är exakt det samma som i Gertie men animationerna finns bara för sakens skull. Det finns ett visst historiskt värde i det här men det mest häpnadsväckande var väl i så fall att animationerna var färglagda. Mer än så går inte riktigt att säga om en film med 2 minuter tecknade figurer som dras ut och trycks ihop.
1914: Gertie the Dinosaur
Vad är detta?
Amerikansk delvis animerad film från 1914 om en man som antar vadet att han kan få en tecknad dinosaurie att röra sig.
Varför?
En av världens första animerade filmer och den första som hade en "riktig karaktär" och introducerade en bunte nya tekniker.
Balloonfighter: Det som skiljer Gertie the dinosaur från McCays tidigare animerade filmer är att Gertie faktiskt har lite personlighet. Upplägget med textrutor funkar bra i det här fallet också. McCay säger åt Gertie vad hon ska göra och efter lite dans får vi se henne utföra coola trick som att lyfta högra foten, äta upp ett träd eller kasta en mammut i sjön. Jag gillade att Gertie var barnsligt bångstyrig, men det är fortfarande oerhört svårt att ta det hela på allvar. Men det kanske inte precis var meningen heller?
Kantor Wilhelmsson: Gertie är urcharmig. Helt klart den bästa filmen i projektet hittills och den enda jag skulle ge mer än 4/10 i betyg. Denna dinosaurie kan lyfta på båda fötterna, buga, äta...typ stenar samt dricka upp en hel sjö. What's not to like?
Balloonfighter: Vilket trick hade du helst velat se Gertie göra?
Kantor Wilhelmsson: Det hade varit kul att se henne spela död på samma sätt som banditerna i The Great Train Robbery.
Balloonfighter: Känner vi oss nöjda med 1900-talets första 15 år eller vill du utforska vidare? (retorisk avrundningsfråga).
Kantor Wilhelmsson: Jag är mer än nöjd. Dags att se filmer som innehåller ljud och karaktärer nu.
Balloonfighter: Det får du nog tyvärr vänta ytterligare 15 år på, haha!
Nästa söndag blir det 1915-1920. Stay tuned!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar