Inledningen är kraftigt förkortad efter att Blogger raderade den text som tog mig en hel timme att skriva.
Det finns väldigt många låtar som på det ena eller det andra sättet handlar om tåg. Tåglåtarna hade sin peak mellan 1910- och 1940-talet och tågen uppnådde en symbolisk status som varken bilar eller flygplan har kunnat matcha. Inom bluesen sjunger man ofta om tåg som en väg ut ur misären när bossen är taskig, frun har lämnat en och allt är skit. Inom gospelmusiken är tåg förvånansvärt ofta det fordon som tar de rättrogna till himlen.
I dessa tider när SJ gör allt de kan för att vara sämst i världen kan det vara värt att reflektera kring tåg och minnas att de rälsbundna fordonen en gång symboliserade drömmen om en ljusare framtid. Under en tid då tåg var det enda alternativ som stod till buds för den som ville förändra sitt liv är det inte särskilt märkligt att det skrevs flera hundratals låtar om järnvägen. I två inlägg tänkte jag redogöra för min tio favoritlåtar som i någon utsträckning handlar om tåg.
10. John Coltrane - Blue Train
Hardbop-klassikern Blue Train är en fet låt. Det som gör att den inte hamnar högre upp på listan är att den, förutom titeln, fattas uppenbara referenser till tåg. Att Blue Train är instrumental hade inte behövt innebära något problem, det finns många instrumentala låtar som på det ena eller det andra sättet gör tydliga kopplingar till tåg. Ett vanligt sätt att göra detta på är att inleda med ett tågliknande accelerando och sedan pynta ljudbilden med trumpeter eller andra instrument som efterliknar tågvisslor. Lyssna på Duke Ellingtons Daybreak Express eller Django Reinhardts sinnessjuka gitarrspel i Mystery Pacific för exempel. John Coltrane står över sådana gimmickinslag vilket medför två konsekvenser. 1) Det gör Blue Train till en bättre låt men 2) det gör att den får nöja sig med en tiondeplats på grund av bristande tågkopplingar. Jag tycker dock att vi kan bestämma att John Coltrane har låtit sig influeras av antingen ett sydafrikanskt lyxtåg eller japanska tåg med sovvagnar som bägge två kallas för just Blue Train.
9. Gary Clark Jr. - When my train pulls in
Tåglåtar hade sin peak under 20- och 30-talet och genomgick en revival under 60-talets tillbakablickande amerikanska folkmusikrörelse. Få nutida artister skulle få för sig att sjunga om tåg överhuduvtaget och än mindre att sjunga om järnvägen som en allegori för omvälvande personliga förändringar eller kärlek. Få vill föra rallarnas talan genom att brista ut i sång. Tåg förekommer i låttexter idag främst som en hommage till äldre tiders låtmaterial. Det är inte precis någon slump att Gary Clark Jr. väljer att nämna tåg i en av sina mest rootsigt bluesiga låtar. Gary Clark Jr. är den yngsta av musikerna på den här listan (han är född samma år som mig!). Hans eget låtmaterial är fasligt ojämnt men när han gör en akustisk version av When my train pulls in och lyckas få det att låta som en kombination av The Black Keys och Jeff Buckley hittar han rätt och förtjänar en plats på topp 10.
8. Kraftwerk - Trans-Europe Express
(den tyska versionen skrivs Trans Europa Express)
Kraftwerk har gjort låtar om miniräknare, hemdatorer och autobahn så självklart har de också gjort ett temaalbum om ett nätverk av transeuropeiska persontåg. Precis som många blues- och folkmusiker gjort under 1900-talets tre första decennier lät sig Kraftwerk inspireras av tågläten. Det hörs bland annat i den envisa tågrytmen som genomsyrar titelspåret, Metal on metal och Abzug.
Trans-Europe Express (albumet) och dess tematik är väldigt highbrow och har varit underlag för en rad musikvetenskapliga analyser som jag inte tänker gå in på. En intressant anekdot är dock att hiphop-pionjären Afrika Bambaataa en dag bläddrade genom skivor i en butik och fastnade för ett omslag med vad han i en intervju beskrev som "a bunch of funky white guys". Han köpte skivan och använde sedan samplingar från titelspåret när han gjorde sitt klassiska hiphop-anthem Planet Rock.
Trans-Europe Express är den bästa europeiska tåglåten. Undertecknad har förvisso själv skrivit en låt med titeln Freddan åker tåg, men erkänner motvilligt att den inte riktigt platsar i sammanhanget. På en topp 10-lista över låtar om Freddan skulle den utan problem kvala in däremot.
7. Jim & Jesse - Nine pound hammer
En av de mest omsjungna afroamerikanerna någonsin måste vara John Henry. Oftast heter låtarna kort och gott John Henry, men låtar med namn som Steel-driving man och liknande brukar även de handla om den mytiske mannen. Det gör även bluegrassklassikern Nine pound hammer (som finns i ett otal version men Jim & Jesses svängiga bluegrassmonster är min personliga favorit tillsammans med Frank Fairfields rätt gapiga och slarviga version).
Så vem var John Henry och vad är hans koppling till tåg? John Henry var en järnvägsarbetare vars uppgift var att slå ner rälsspiken med hammare. En dag meddelade hans chef att företaget hade införskaffat en ånghammare som skulle utföra samma arbete och således göra John Henry och hans kollegor arbetslösa. Henry slog då vad med chefen om att han ensam kunde arbeta snabbare än ånghammaren. Henry vann tävlingen mot ånghammaren och räddade sina kollegors arbeten, men skulle själv avlida av ansträngningen efteråt. Vilken kille!
Om John Henry överhuvudtaget har en verklig förlaga tvistas det om, men hur det än är med den saken blev han en ikon och en stor hjälte bland arbetare och afroamerikaner. Han får också finna sig i att symbolisera den utnyttjade arbetarklassen, människa vs. maskin, hur tiderna förändras och så vidare.
Det finns mängder av blues- och folklåtar som handlar om John Henry. Det är ofta bra grejer (Pink Anderson och Big Bill Broonzy till exempel), men jag gillar att berättelsen har snurrat ett par varv och speedats upp ordentligt när den hamnat hos Jim & Jesse.
6. The Delta Rhythm Boys - Take the "A" Train
Take the "A" Train är en jazzstandard som har spelats in i runda slängar en miljard olika versioner. Till de fetare inspelningarna hör Ella Fitzgeralds version men den ursprungliga och mest kända versionen är Duke Ellingtons (inspelad 1941). Min personliga favorit är vokalgruppen Delta Rhythm Boys swing-version från mitten av 40-talet. "Musikvideon" är att dö för.
Delta Rhythm Boys version var den första med en riktigt utarbetad text - en text som handlar om en tåglinje som gick från Brooklyn till Harlem och vidare till norra Manhattan. Vad man kan uttyda av texten är att det måste ha varit fruktansvärt roligt på Sugar Hill när det begav sig. Take the "A" Train är charmigt bekymmerslös och extremt svängig.
Placering 1-5 är spikad och kommer att läggas upp när jag känner för det.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar