Sidor

söndag 2 juni 2013

Vecka 22: Sibir, Monamur (Ryssland, 2011)


Vad är detta?
Sibiriskt ångestdrama från 2011 om folk som lever i misär ute på tajgan och blir uppätna av herrelösa hundar.

Varför?

Sibirien är vackert. Fotot såg snyggt ut. Duras-referensen i titeln tydde på viss ambition. 

Balloonfighter undrar:
1. När utspelade filmen sig egentligen?
Under Lenin-tiden, är min bästa gissning. Inredningen och kläderna såg ålderdomliga ut, bilarna såg gamla ut, telefonerna såg skitgamla ut och i bakgrunden syntes Lenins nuna på olika ställen. Om vi förstått någonting av dialogen hade vi kanske vetat säkert. 
2. Kan du komma på någon annan film där en våldtäktsman blir en hjälte?
Nej. Är det en rysk grej? Problemet var framför allt hur snabbt han gick från våldtäktsman till hjälte - under två korta, osammanhängande scener. 1. Våldtäkt. 2. Anländer på armébasen. 3. Hero!
3. Hur stor är sannolikheten att du och jag reser tillsammans till Sibirien i framtiden?
Jag skulle säga 41%! Man ska inte utesluta vår dumhet och envishet. 


Balloonfighter höppe höppe höppe:
Efter de finstämda inledningsscenerna som kändes lite som en blandning av BBC:s naturdokumentärer och Turinhästen så gick det ganska fort utför. Man kan klandra filmen i sig för det, men lika skyldig var de obegripliga undertexter som vi fick hålla tillgodo med. Det blev ett nöje i sig att försöka dechiffrera meningar som "Stop beloved home you plague", "No one will not die" och "Hello, armed silo Russia". Inte sällan kryddades meningarna med ord som GlatzæC'h€l. Vi kan nog enas om att det inte gjorde filmen lättare att hänga med i.

Filmen var inte riktigt lika förvirrad som undertexterna, men nästan. Övergångarna var mycket märkliga och det var lätt att tappa tråden. Kopplingen mellan karaktärer var diffus. Vad var grejen med ikontjuvarna till exempel? Märkligast av allt i Sibir, Monamur är hur en känslokall soldat våldtar en kvinna i en scen för att därefter försvara henne och bli porträtterad som någon slags hjälte. Det kan förvisso vara uppiggande med en film som inte tar den enkla vägen och genast stämplar en person som genomond och helt enkelt utmanar våra egna åsikter, men jag förstår verkligen inte karaktärens motiv. Varför vände han och blev god efter att ha våldtagit en prostituerad kvinna ute i skogen? Varför visade han inga tecken på skam om han nu blivit god? Arghhhh, jag förstår inte!

I övrigt såg jag ett par människor bli dödade av hundar. Sibir, Monamur innehöll en handfull riktigt fina scener, men det räckte inte för att styra upp förvirringen. Överlag tyckte jag att filmen var rätt !reV%l vlaz]ƨ GalNȸikûiz.


Kantor Wilhelmsson höppe, Höppe höppe:

You are the baked. Baked here and baked here... The fire-girlfriend! Torment me belly of your beets! Stop beloved home you plague.

Bäst uppskattas Sibir (med de enda undertexter som finns att tillgå) som en levande konstinstallation. Undernärda och råbarkade figurer går omkring på tajgan, lever på ingenting, stjäl av varandra, kastar ut osammanhängande böner till Gud och blir uppätna av hundar. Helt plötsligt sitter en liten pojke i botten av en brunn utan att någon fattar hur det gick till. Vid flera tillfällen klipper filmen till random män i andra delar av filmen och vilar kameran på dem en lång stund medan de sitter och super.

Att manuset ens har ett mål är smått fantastiskt och kommer som ett mirakel i elfte timmen. Även utan de trasiga undertexterna är det här en smärre tågkrasch till film, där trovärdiga karaktärer och logiska händelseförlopp är lyx man unnar sig i storstan. Ute på tajgan tar vi saker som de kommer!

Det finns en berättelse här om mänsklig envishet, familjeband och kamp mot naturkrafterna, men den drunknar i dumheter. Synd på så fina landskap.

Statistik:
Munter stämning: 0%
Söta hundar: 2%
Tajga: 100%
Personer som gnäller om hur dåligt de har det: 0


Tidigare filmer: 
Vecka 21: Tyrannosaur (Storbritannien, 2011)
Vecka 20: Le gamin au vélo ("Pojken med cykeln", Belgien, 2011)
Vecka 19: Tropa de Elite 2 (Brasilien, 2010)
Vecka 18: Tao Jie ("A Simple Life", Kina, 2011)
Vecka 17: A torinói ló ("Turinhästen", Ungern, 2011)
Vecka 16: Boy (Nya Zeeland, 2010)
Vecka 15: Klovn (Danmark, 2010)
Vecka 14: Mannen från Le Havre ("Le Havre", Finland, 2011)
Vecka 13: Hodejegerne ("Huvudjägarna", Norge, 2011)
Vecka 12: Avaze gonjeshk-ha ("Sparvarnas sång", Iran, 2008)
Vecka 11: Choi-jong-byeong-gi Hwal ("War of the Arrows", Sydkorea, 2011)
Vecka 10: Das Weiße Band ("Det vita bandet", Tyskland, 2009)
Vecka 9: Django Unchained (USA, 2012)
Vecka 8: Monsieur Lazhar (Kanada, 2011)
Vecka 7: Darling (Sverige, 2007)
Vecka 6: Le Chat du Rabbin ("Rabbinens katt", Frankrike, 2011)
Vecka 5: Gyakuten Saiban ("Ace Attorney", Japan, 2012)
Vecka 4: Kynodontas ("Dogtooth", Grekland, 2009)
Vecka 3: Balada trista de trompeta ("The Last Circus", Spanien, 2010)
Vecka 2: Bir Zamanlar Anadolu'da ("Once Upon a Time in Anatolia", Turkiet, 2011)
Vecka 1: Take Shelter (USA, 2011)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar