Sidor

torsdag 1 mars 2012

Neandertalarnas röster

De senaste åren har det kommit fram mycket nytt om våra nära släktingar neandertalarna. Bilden av de primitiva vildarna har nyanserats med åren. Det forskningsresultat som rönt överlägset mest uppmärksamhet är förstås det om att alla människor, förutom afrikaner, delar omkring 4% av sin arvsmassa med neandertalarna vilket tyder på att Homo sapiens och Homo neanderthalensis korsades efter den moderna människans uttåg ur Afrika.

Bilden av neandertalarna som gutturalt grymtande halvdjur har också reviderats i och med att man har upptäckt att de delar vissa av de gener som är kopplade till den mänskliga talförmågan. Neandertalarna kunde kanske prata.

Men hur lät neandertalarna i så fall? Det finns en teori om att de hade väldigt ljusa röster, något som grundar sig i att deras ansatsrör är betydligt kortare och bredare än hos människor. Det i kombination med den kraftiga andningsapparaten ska enligt vissa ha gett upphov till en minst sagt speciell röst.

BBC lät i dokumentären Neanderthal: the rebirth en röstexpert tolka hur neandertalarna kan ha låtit utifrån det man vet om deras anatomiska egenskaper. Det som framkommer i klippet är förstås spekulativt och ska inte misstas för konkret fakta, men det är inte desto mindre väldigt roligt. Och på sätt och vis blir man lite tacksam för att neandertalarna dog ut.


1 kommentar: