Sidor

söndag 21 juli 2013

Vecka 29: Tulpan (Kazakstan, 2008)


Vad är detta? Kazakisk dramakomedi från 2008 om en herde som vill gifta sig med en tjej som heter Tulpan.

Varför? Tillåt mig att citera IMDB.


Plot Keywords:

 stillbirth | herding | veterinarian | breast obsession | kazakhstan

Balloonfighter frågar:
1. Vi har gett filmer om centralasiatiska herdar ett par chanser förut. Hur tycker du att Tulpan står sig i förhållande till "klassikerna" Två fantastiska får och Den gråtande kamelen?
Jag minns inte särskilt mycket av "Den gråtande kamelen". Det var en oerhört långsam film som ofta filmade en kamel i närbild när den fick sand i ögonen (och alltså såg ut att gråta). 

Jag minns inte mycket av "Två fantastiska får" heller, mer än att alla var fattiga och att barnen ville spara ihop till en TV men att en gubbe (farfar?) som bodde i samma hydda tyckte TV var onödig skit. 

Det var två filmer som vi hånade på den tiden. Jag tycker mycket bättre om "Tulpan", men är inte säker på att det är för att filmen är bättre. Mycket beror nog på att jag själv växt upp, och har mer tolerans för främmande kulturer och apatiska filmtempon. Det hade varit intressant att se om de andra herdefilmerna idag. 


2. Om du gjorde ett blandband med bara en evigt loopande låt på - vilken hade du valt?

Girls Just Wanna Have Fun med Cyndi Lauper! 

3. Hur mycket mer sugen på att skaffa/bo i yurta med barn blev du av den här filmen?

Plus/minus noll. Jag var inte sugen innan och nu är jag ungefär lika sugen. Det verkar dock fett att vara tre år gammal och bo i yurta. Man får ju egen ingång och allt. 

Kantor Wilhelmsson tycker...

Barn som sjunger. Barn som skriker. Får som bräker. Åsnor som brölar. Kameler som frustar. Hundratals får som springer runt i ett tjockt moln av sand. Två män på häst. Där, ett dödfött lamm. Nej, inte igen! Killen i jeepen spelar "Rivers of Babylon" på högsta volym. Fadern försöker vila. Flickan slutar aldrig sjunga. Svärsonen går runt och pratar om brudar. Yngsta barnet ställer sig plötsligt mitt på golvet och kissar i en bytta. En hundvalp springer förbi - oj, där var en hundvalp! "Rivers of Babylon" går igång igen. Titta, en stor kartong med gurkor.

Ungefär såhär känns det att titta på "Tulpan", den kanske mest herrelösa film jag sett. Till ungefär tio procent är det en historia om en omogen kille som vill gifta sig med en tjej i grannhyddan (dvs 10 km bort). Till nittio procent är det bara ett besök hos en stor herdefamilj i deras vardag på den kazakiska stäppen. Bilderna tycks bestå av näst intill oredigerat arkivmaterial. Kameran rör sig som en nyfiken turist, tittar hit och dit och tappar fokus rätt ofta. Folk springer in och ut ur bild utan att bry sig.

När det väl hettar till sparar filmen inte på krutet. "Tulpan" innehåller inte bara en, utan två scener med födande tackor - så slafsigt och detaljerat filmade att det bara måste varit riktiga födslar. Svärsonen försöker göra konstgjord andning på ett döende lamm och får en massa sand i munnen. En get rusar fram och slickar honom i ansiktet. Senare blir en kamel arg på veterinären och jagar efter dennes jeep i flera minuter. Det är djur som äger den här filmen. Människorna, och deras tafatta försök att tjäna pengar, uppfylla drömmar, eller skapa sammanhängande filmer, är inte lika viktiga.

Jag har inga bra verktyg för att bedöma "Tulpan". Det är den totala antitesen till Kubrick eller Tarantino eller Wes Anderson eller Lars von Trier. Om detta är bra film är det nog en olyckshändelse. Men skildringen är autentisk, flera av människorna är charmiga och jag gillade de allra flesta av djuren.

Balloonfighter klämmer ur sig:

Tulpan är en av de mest kaotiska filmer jag har sett. Det är också den film jag har skrattat mest åt under filmprojektet. Och mest inför.

Tulpan inleds ganska normalt men det dröjer inte särskilt länge innan den börjar spåra ur fullständigt. De regisserade scenerna står till slut ut som små isolerade öar i kaoset av barnskrik och brölande djur. Delar av den här filmen kan omöjligt vara regisserade. Eller så är alla djuren fantastiska method actors. En av getterna i filmen förtjänar fan en Oscar på riktigt.

Det gör ingenting att Tulpan är kaotisk. Det är bara väldigt charmigt. Jag har aldrig tidigare varit mindre äcklad av barn än när jag såg den här filmen, trots att den innehåller scener där ungar klämmer pormaskar på pappans rygg och stolt kommenterar "kolla vilken stor!". Tulpan är en fin och tramsig skildring av vardagslivet på den kazakiska stäppen, men jag måste hålla med Kantorn om att det är en film som är väldigt svår att bedöma.

Statistik:
Antal låtar i soundtracket: 1
Bästa skådespelare: Geten
Regi: 18%
Sand: 92%
Fokus: ?
Romantik: 2%

Tidigare filmer:
Vecka 28: Lore (Australien, 2012)
Vecka 27: Loong Boonme raleuk chat ("Farbror Boonmee som minns sina tidigare liv", Thailand 2010)
Vecka 26: Un homme qui crie ("En man som skriker", Tchad 2010)
Vecka 25: No (Chile, 2012)
Vecka 24: Sin Nombre (Mexiko, 2009)
Vecka 23: Los viajes del viento ("The Wind Journeys", Colombia 2009)
Vecka 22: Sibir, Monamur (Ryssland, 2011)
Vecka 21: Tyrannosaur (Storbritannien, 2011)
Vecka 20: Le gamin au vélo ("Pojken med cykeln", Belgien, 2011)
Vecka 19: Tropa de Elite 2 (Brasilien, 2010)
Vecka 18: Tao Jie ("A Simple Life", Kina, 2011)
Vecka 17: A torinói ló ("Turinhästen", Ungern, 2011)
Vecka 16: Boy (Nya Zeeland, 2010)
Vecka 15: Klovn (Danmark, 2010)
Vecka 14: Mannen från Le Havre ("Le Havre", Finland, 2011)
Vecka 13: Hodejegerne ("Huvudjägarna", Norge, 2011)
Vecka 12: Avaze gonjeshk-ha ("Sparvarnas sång", Iran, 2008)
Vecka 11: Choi-jong-byeong-gi Hwal ("War of the Arrows", Sydkorea, 2011)
Vecka 10: Das Weiße Band ("Det vita bandet", Tyskland, 2009)
Vecka 9: Django Unchained (USA, 2012)
Vecka 8: Monsieur Lazhar (Kanada, 2011)
Vecka 7: Darling (Sverige, 2007)
Vecka 6: Le Chat du Rabbin ("Rabbinens katt", Frankrike, 2011)
Vecka 5: Gyakuten Saiban ("Ace Attorney", Japan, 2012)
Vecka 4: Kynodontas ("Dogtooth", Grekland, 2009)
Vecka 3: Balada trista de trompeta ("The Last Circus", Spanien, 2010)
Vecka 2: Bir Zamanlar Anadolu'da ("Once Upon a Time in Anatolia", Turkiet, 2011)
Vecka 1: Take Shelter (USA, 2011)

1 kommentar: