Sidor

tisdag 28 juli 2015

Dagens skiva: James Bay - Chaos and the calm


Artist: James Bay
Album: Chaos and the calm
Utgiven: 23 mars 2015
Innehållsförteckning: Man med känslor, soulig rock, dramatiska refränger
Sagt om skivan: "James Bay's album is so formulaic it could have been generated by a computer programme" - Helen Brown, The Telegraph
Varför? Chaos and the calm är hittills det mest sålda album som släppts 2015. Låten Hold back the river har i skrivande stund 135 miljoner spelningar på Spotify. Och ingen av oss hade någonsin hört talas om James Bay tidigare...

Orpon: Jag har aldrig haft så fel som när jag fick ett recensionsexemplar av James Blunts debutalbum och förutspådde att han var alltför mjäkig för att kunna generera några hits. Det här säger en del om hur dålig koll jag har på vanliga människors musiksmak och jag hade kunnat göra exakt samma spådom om James Bay (nästan samma namn!). Chaos and the calm är så otroligt meningslös och harmlös balladrock att jag inte kan se det som annat än musik för människor utan personlighet. Albumet puttrar på i samma mainstream-vemodiga känsloläge hela tiden och det enda jag kan känna är irritation och förvirring. Vilka Stora Känslor väckte den här skivan inom dig?

Kantor Wilhelmsson: Jag är beredd på att inte ha någon koll på vad som är populärt. Ändå blev jag förvånad över att just denna skiva sålt bäst i år, för den låter inte riktigt tidsenlig. Rihanna, Avicii, Beyoncé, Kanye West - detta är min bild av hur samtidens mainstream låter. Men James Bay, med sina söndertvättade och torktumlade mansrockrefränger, låter som att vrida klockan tillbaka. Denna skiva kunde ha gjorts för tio år sedan - och frånsett de slipade produktionsvärdena, säkert tio år innan dess. Det är provocerande harmlös vuxenrock som lånar produktion från Coldplay när det ska vara stämningsfullt och från Bon Jovi när det krävs muskler, men helt saknar känslan av något spontant eller eget. Har du något att säga om sångarens känslouttryck? Vad är influensen där?

Orpon: Han låter precis på det sätt som alltid får domarna i American Idol att utbrista "egen röst och originellt uttryck!". Att de hör flera killar med exakt samma röst och sångstil varje säsong verkar inte rucka på deras uppfattning. Jag vet inte vem som startade trenden för jag har för dålig koll på mainstream-singer/songwriters. Ed Sheeran? Sam Smith? Jag tyckte dock att James Bay på en del lugnare spår lät som en tonårspojke som försökte låta som Ray Lamontagne. Mycket luft i rösten. 

Best fake smile fick mig att må fysiskt illa. Vilka låtar tyckte du var bäst respektive sämst?

Kantor Wilhelmsson: Sämst var kanske Collide där James Bay växlar över i ren muskelrock. Bäst... alltså, innan allsångsrefrängen och den sista framkrystade versen är Hold back the river ganska catchy. Den har också (i början) lite fler nyanser än bara KÖTT och KÄNSLOR... Kunde han inte ha döpt albumet till KÖTT OCH KÄNSLOR istället? Det hade genererat goodwill hos mig. 


Orpon: 1
Kantor Wilhelmsson: 1

Varje vardag med start 27 juli kommer Två män med ett skägg att recensera en aktuell skiva. Enda kravet är att den är utgiven 2015. Betygskalan går upp till fem. Läs mer här.

3 kommentarer:

 1. Detta är en typ av genre som jag förknippar med the OC, så jag håller helt klart med om att det känns som tio år gammal musik. Hold back to the river är bästa låten i en seg massa.


  1/5

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har du nog helt rätt i. Hoppas att du fortsätter att lyssna på skivorna med oss!

   Radera
 2. Jättekul att du kommenterar och lyssnar med, Basse! Fortsätt gärna!

  SvaraRadera