Sidor

måndag 27 juli 2015

Dagens skiva: Två män med ett skägg går tillbaka till rötterna

Många vet inte om det, men Två män med ett skägg - och många andra med dem - träffade varandra för första gången på ett internetforum kallat Dagens skiva. Året var 2003 och internet befann sig i slutet av sin barndom. Dagens skiva var en samlingsplats för intellektuella musikintresserade, men det var - kanske ännu viktigare - en oas av anonymitet och integritet innan facebook, spambotar och näthat slog igenom.

Så naivt och vackert var internet på den tiden, att Dagens skiva-forumet inte ens räknade med att man behövde inloggning. Folk respekterade varandras smeknamn, som skrevs in på nytt för varje inlägg. Man lärde känna varann på språkrösten och märkte ofta direkt om någon försökte utge sig för att vara någon annan (
vilket förvånansvärt sällan hände). 

Jag minns att jag många gånger diskuterade musik med människor på en hög och sansad nivå utan att veta deras namn, kön, ålder, hemort eller bakgrund. Den situationen är helt otänkbar idag. 

I en lång nattlig forumtråd, efter att kommit hem från att ha brutit med min dåvarande flickvän, stötte jag för första gången på nicket Benjamin Orff. Själv hette jag One-eyed midget, senare Kantor Wilhelmsson. Orff, eller Orpon, skulle långt senare starta en blogg där han kallade sig för Balloonfighter

Efter att skäggen nu ägnat två hela år åt överambitiösa och självdestruktiva filmprojekt, tänkte vi ett antal veckor gå tillbaka till rötterna. 

Vi kommer att recensera en skiva om dagen, måndag-fredag, på samma sätt som det brukade gå till på forumets webbplats. Det här blir ett sätt att uppdatera sig lite med nutida populärmusik och försöka stävja vårt långsamma inträde i medelåldern, där man till slut bara bryr sig om sånt man lyssnade på när man var 18. 

Varje dag - ny skiva. Enda kriteriet är att det ska vara utgivet 2015. Vi kommer slå fritt mellan genrerna och försöka röra oss utanför våra comfort zones. Nyfikenheten får styra.

Orpon kommer att använda sin stora kunskapsbank och sin mångåriga erfarenhet som musikjournalist och fälla objektiva, helt adekvata omdömen om varje album. 

Kantor Wilhelmsson
kommer vara skeptisk och inkonsekvent, lyfta fram "de själsliga aspekterna" (???) och troligen hata på allt som inte har konstmusikaliska ambitioner.

Betygen ges i den så kallade Bra-skalan:
1: Inte alls bra

2: Inte helt bra
3: Ganska bra
4: Bra på riktigt
5. Alldeles utomordentligt gôrbra

Vi ger det här fem veckor till att börja med. Sedan får vi se.
Varmt välkomna att önska skivor!! 

6 kommentarer:

 1. Önskeskivor (OBS: alla är seriöst menade):

  Oaks of Bethel - The folk and the ground
  Svintask - Sveriges jävla avlopp
  Discordance Axis - The inalienable dreamless
  Striborg - Southwest passage

  Samtliga alster återfinns hos undertecknad i MP3-form om det är så att ni inte har/hittar/vill skaffa. Blankt nej på alla mina önskemål tolereras men beivras.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såg nu till min outsägliga besvikenhet "det ska vara utgivet 2015" så mina önskemål är diskvalificerade. Men jag raderar inte, för jag gör inte sånt.

   Radera
  2. Herregud, jag svarade men hela min kommentar försvan. Nåväl, det var ju "synd" att ingen av skivorna var från i år. Jag är iofs på för att testa en skiva inom dessa genrer, men precis som med supermainstream musik är en skiva väääldigt lång om man knappt orkar med en låt. Det vore onekligen en utmaning dock!

   Radera
  3. Kommentarsfelet hände mig med, jag backade tre (!) gånger och kom tillbaka till min ursprungliga text.

   Striborg har en ny skiva från i år faktiskt, men den är inte alls lika bra som Southwest. Jag får lyssna åt er! Och tycka i tystnad. :)

   Radera
 2. Utan att riktigt ha hunnit fundera önskar jag att dessa tas i beaktande: Drake, Blur, Tyler the creator och Hot Chip. Inte direkt utanför er comfort zone dock...

  SvaraRadera