Sidor

fredag 24 februari 2012

En annan typ av players

Korsbefruktningen mellan tv-spel och hiphop är definitivt inte ny och har på de senare åren fullkomligt exploderat med diverse nischade projekt. Random som bara rappar över samplad Mega Man-musik är ett bra och begåvat exempel. Team Teamwork som ligger bakom ordvitsiga mashup-projekt som Vinyl fantasy och Ocarina of Rhyme är ett annat. Sen finns det en helt annan skola med vita nördar på youtube som rappar om tv-spel för den komiska effektens skull. Resultatet är minst sagt varierande, men en del mer välgjorda exempel som Smoshs Zelda-rap kan faktiskt vara ganska roliga. Men att nördiga killar får för sig att sampla tv-spel är trots allt inte särskilt överraskande. För min del är det betydligt roligare när man upptäcker en bekant sampling (eller någon som Rogge kan identifiera åt mig) i en riktig rappares låtarsenal.

Kritieriet för att få vara med i denna sammanställning är alltså att samplingen ska nyttjas av en riktig rappare och inte någon som har tv-spelskopplingen som sin gimmick. Det bör också sägas att det är ganska sällsynt med tv-spelssamplingar och en orsak till det är svårigheterna att få tillstånd att använda sig av dem. Stämningshoten har haglat tätt. Två av de fem låtarna nedan (One way och Super Brooklyn) har av den anledningen inte getts ut officiellt.

Samplingar av tv-spelsmusik må fortfarande vara ovanligt inom hiphop, men referenser till tv-spel är desto vanligare. Bara för att nämna ett exempel gjorde Complex i höstas en lista med 10 låtar som på något sätt nämner tv-spel. Och det var bara låtar som släppts den veckan. Vanligast är förstås den inte så fräscha liknelsen mellan Pac-Man och pillerknaprande. Men det är en annan historia...

Här är fem, åtminstone hyfsade, låtar som samplat tv-spelsmusik.

Saigon - Get busy


Saigon, som delvis har tv-serien Entourage att tacka för sitt genombrott, ger sig ohämmat på tv-spelens heliga graal. Det ska till någon med Saigons självförtroende för att komma undan med att rappa över ett Super Mario Bros-beat. Det är ganska roligt och inte ens särskilt dåligt. Pluspoäng för att eldkloten låter som scratchningar och textraderna "His lil brother Luigi was a real nigger/he took mushrooms they used to make him feel bigger/His job was to pick up shit like a pooper scooper/and drop it off without getting caught by the Koopa Troopa".

Statik Selektah feat. Big Shug - Punch out!


Statik Selektah har i Punch Out! inte helt oväntat samplat boxningsspelet Punch-Out!!. Den mest melodiska samplingen på den här listan.


Oh No - The ride


Oh No är störig. Det är därför inte helt oväntat att han samplat en störig snutt ur Castlevania III-musiken. Av någon anledning anser många att det här är den bästa tv-spelssamplingen i en hiphop-låt.


Wiz Khalifa - One way


Den unge Wiz Khalifa har gjort sig skyldig till minst två tv-spelssamplingar. I Never been samplas Schala's Theme från Chrono Trigger och lyckas med bedriften att låta som en helt ordinär, modern hiphop-låt. Den enerverande refrängen till trots föredrar jag ändå One way för att den samplar Grape Garden från Kirby's Adventure. Det är tveklöst det gulligaste spel som samplats i hiphop.

Smif-n-Wessun/Cocoa Brovaz - Super Brooklyn


Liksom Saigon har Cocoa Brovaz gett sig på Super Mario Bros, men produktionen är betydligt fattigare. Det låter inte alls lika tight, men det är svårt att inte charmas av dumheten.

Det finns så klart en hel del andra artister som samplat tv-spelsmusik, till exempel Beanie Sigel i Mac Man (Ms. Pacman), Tonedeff i Round em up (Kid Icarus) och Dr. Dre, Eminem, J-Black & Masta Ace i Hellbound (Soul calibur), men de var helt enkelt för dåliga. Det kan vara värt att nämna Jedi Mind Tricks som samplat Max Payne i The Wolf. Lil' Flip fick också en hit med den fullkomligt vidriga låten Game over som innehåller både Pac-man- och Ms. Pac-Man-samplingar. En liten tröst är att han stämdes för det.

Slutligen vill jag bara säga att jag längtar efter att någon driftig producent ska sampla Charles Deenens Day after the beat från 1988. Den blir så fruktansvärt fet strax efter 2:30.

2 kommentarer:

  1. Charles Deneens Day after the beat
    Var kommer den ifrån? Tvspelslåt eller bara random sent-åttiotals-synt? ^^

    SvaraRadera
  2. Det är en C64-slåt och jag har förgäves försökt att hitta vilket spel det kommer ifrån. Deenen (ibland stavas det Deneen också) utgjorde ena halvan av Maniacs of noise som har gjort musiken till enormt många C64 och Amiga-spel.

    Någon gång ska jag viga en hel dag åt att se longplays av bland annat Zamzara, Back to the future III och Hawkeye på youtube. Kanske dyker Day after the beat plötsligt upp i något av dem.

    I något av alla spelen på http://www.maniacsofnoise.nl/ ska den förekomma i alla fall. :)

    SvaraRadera