Sidor

torsdag 17 januari 2013

Två män med ett skägg hängde med israeliska djur

Tro det eller ej men när Två män med ett skägg besökte Israel hann vi inte bara med att högläsa Proust och borsta varandras hår - vi hann även njuta av djurlivet. Här är topp tio över de djur som gjorde mig allra gladast.

10. Troligtvis en vitkronad stenskvätta, men den är ju lätt att förväxla med exempelvis munkstenskvätta eller sorgstenskvätta. En av många djur- och fågelarter som naturreservatet Ein Gedi bjöd på.
9. Eilats korallrev anses av experterna vara ett litet futtigt skitrev, men för vår del räckte det mer än väl. Vi såg massor av balla fiskar, bland annat arabisk picassofisk och blåfläckig stingrocka, men bilderna på dem blev inte lika bra så de här clownfiskarna får stå som representanter för alla de fina fiskar som vi inte riktigt lyckades fånga på bild.8. Eftersom min andra hälft på den här blöggen är traumatiserad av sin fågelskådande far lät jag bli att ta med mig kikare och fågelbok på resan. Vi hade helt enkelt inte fått så mycket gjort annars. Tack vare teleobjektivet lyckades jag ändå glo en del på fåglar. Det kryllade av levantbulbyler i Ein Gedi och de var i synnerhet väldigt snygga när de flög och flashade sina gula asses.7. Drakfisken var en av våra mest wanted när vi snorklade. Det enda giftiga djuret på den här listan.
6. Sinaiglansstare har sin huvudsakliga utbredning i området kring Döda havet, vilket gör det extra roligt att jag fick se den i artens sweetspot. I Ein Gedi ska det förmodligen rätt mycket till för att inte få se några sinaiglansstarar, men jag fick aldrig någon riktigt bra bild eftersom flockarna enbart visade sig varje gång som jag packat ner teleobjektivet. Här är en bild på två stycken på ett kamelhuvud.


5. Tillsammans med rocka och drakfisk var bläckfisken vårt most wanted havsdjur. Den vita randen i mitten av bläckfisken på bilden dök upp på nolltid när Kantorn dök ner för att fota. Spexigt!

4. Jag kan inte hitta något svenskt namn på den här fisken som på engelska heter Royal angelfish och på svenska akvariesiter oftast benämns med det latinska namnet Pygoplites diacanthus. Bilden gör knappast färgerna rättvisa, det här är fiskarnas nyan cat.

3. Precis när vi hade gett upp hoppet om att få se någon ibex och begav oss ned från bergen i Ein Gedi och mot Döda havet dök det upp en stor flock totalt oskygga nubiska stenbockar (det officiella svenska namnet). Arten klassas som starkt hotad i stora delar av sitt spridningsområde, men omfattas av starkt skydd i bl.a. Israel. Förr utgjorde stenbockarna stapelföda åt leoparderna i området, men israels leopardpopulation har dött ut under de senaste 30-40 åren.


2. Kameler är de enda domesticerade djuren på den här listan men det kan inte hjälpas, kameler är så fruktansvärt awesome djur. Kamel var det enda djuret vi fick tillåtelse att rida på under vistelsen. Att köpa en kamel i Israel kostar mellan 6000 och 14000 kronor ifall någon undrar.1. Förstaplatsen är så given att det är löjligt. Klipphyraxen (även känd som klippdasse och klippgrävling) tillhör tveklöst världens ballaste djur. Inte nog med deras fulsnygga uppenbarelse och avkopplade livsstil, de är dessutom inte släkt med murmeldjur eller något annat rimligt. Deras närmsta levande släktingar är istället elefanter och sjökor. Att bara sitta och glo på hyraxer är värt en heldag för sig. Nästa gång!Det var det mesta om de djur vi såg i Israel (värt att notera i övrigt var extremt skabbiga katter och åsnerally om kvällarna på Olivberget). Nästa gång åker jag till Thailand och Malaysia och hoppas på en minst lika riklig skörd av charmiga djur.

1 kommentar:

  1. så fint! vad kul att klipphyrax är detsamma som klippdass! jag trodde inte sådana fanns på riktigt utan att de var hittepå. klippdassar förekommer i stort antal i muminpappans memoarer.

    SvaraRadera