Sidor

tisdag 16 april 2013

Alpoko Don

När det kommer till musik så befinner sig de två skäggen ofta i diametralt motsatta hörn. Medan Kantor Wilhelmsson omhuldar och livnär sig på någon slags progressive rock från renässansen skapad av uppburna genier, så föredrar jag musik av folk som inte skulle se någon annan nytta med ett notblad än att använda det efter avslutat toalettbesök. Helst ska musiken vara från de amerikanska sydstaterna och brusigt inspelad. Allra helst ska det vara låtar som någon kommit på medan de skurade golvet eller ryktade sin häst. Fet musik kan till exempel göras av en tant som får feeling och sjunger om sin kyckling.

Det är inte särskilt lätt att hitta den sortens okonstlade musik idag. Det ligger liksom i musikinspelningarnas natur att på det ena eller andra förvanska musiken. Kanske är det på Youtube arvet förvaltas bäst i västvärlden idag. Kanske är de där kesoförpacknings-låtarna (vad är förresten grejen med det?) så nära vi kommer det tidiga 1900-talets work songs.

Det var också tack vare Youtube som rapparen Alpoko Don från Greenville, South Carolina uppmärksammades (med över 3 miljoner visningar).

"I graduated from the porch" rappar herr Don i All I know och det är just på verandan som hans "sound" har uppstått. Det är inte så jävla uttänkt, det bara blev så. Resultatet är ett sound som är ett konglomerat av det senaste seklets svarta musik från sydstaterna: gospel, blues, soul och rap som hämtad från ett dirty south-album.


Även på sitt nyligen släppta album "The Ol' Soul EP" (som inte alls är en EP) låter Alpoko Dons musik spontan. Det låter som att han har fått med sig både veranda, gata och kvarter in i studion. Hemtamt. Man kan till och med höra hans stol knaka på några av låtarna. Förutom rap och bokstavligen handgjorda beats sjunger och nynnar Alpoko Don sina "samplingar". Det är så lofi det kan bli.

Det hade lätt kunnat bli en gimmick om det inte vore för att Alpoko Don faktiskt är en tillräckligt bra rappare för att lyfta de extremt minimalistiska produktionerna (Roc Marciano bleknar i jämförelse). Don skulle kunna gå rakt in i Nappy Roots eller Goodie Mob utan vidare. Hans raspiga röst för tankarna till min personlige favorit Method Man och för att vara rappare så sjunger Alpoko Don faktiskt helt okej i de flesta av spåren.

"The Ol' Soul EP" är inte världens jämnaste album, men det är ju å andra sidan inga andra hiphop-skivor heller. Det är imponerande hur självklart Alpoko Don stundtals får den extremt sparsmakade produktionen att låta. Emellanåt kan jag inte låta bli att tänka att det här är det närmsta vi idag kommer Leadbellys klassiska inspelning av Black Betty.


5 kommentarer:

 1. Av någon outgrundlig anledning blir jag att tänka på vår gamla granne i Nås som sitter och spelar in skivor där han ensam sitter och spelar cittra och sjunger.

  SvaraRadera
 2. Svar
  1. Du får trycka på svara istället för ny kommentar, tror jag får notis om det då. :)

   Radera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 4. Hey there! I've been reading your blogginlägg. Vad fint! Jag gillar honom men har inte orkat lyssna på hela skivan i ett sträck. Men den som går Loooord, loord looord loord, looord. Är min favvis.

  SvaraRadera