Sidor

lördag 27 april 2013

Vikingatidens Uppsala

Minns ni Barda som gick på SVT under det sena 00-talet? För den som inte såg det så var det ett barnprogram inspirerat av rollspel och lajv. Föreställ er Barda korsat med actionscenerna från en BBC-dokumentär. Addera en rejäl dos Sons of Anarchy- och Game of Thrones-komplex och ni kommer rätt nära History Channels stora dramasatsning Vikings.

Jag hade inte tänkt "recensera" Vikings av den enkla anledningen att jag inte har särskilt mycket att säga om serien. Det är knappast en speciellt bra serie, men jag hade hoppats att den skulle växa in i sin roll. En historiskt förankrad serie spöar ju töntig fantasy vilken dag som helst. 

Vikings har tagit sig en hel del kreativa friheter, som att låta siarna se ut som brosk med läppstift, att sminka Gustaf Skarsgårds karaktär med löjligt mycket kajal och att porträttera Kattegatt (sundet mellan Jylland och Halland) som ett mäktigt fjordlandskap. Det är inte särskilt oväntat att en TV-kanal som kallar sig History Channel men sänder program som Ancient Aliens tar sig sådana här friheter.

Trots tönterierna ovan så var det en scen i det senaste avsnittet (det åttonde) som fick mig att inse att Vikings skiter fullständigt i att vara historiskt korrekt. Det tjuriga vikingagänget reste genom ett mäktigt fjordlandskap och en storvuxen ekskog och kom slutligen fram till den betydelsefulla kultplatsen Uppsala. Det såg ut så här:


Senast jag var i Uppsala låg staden inte uppe på ett berg. Och Fyrisån var inte mäktigt vattenfall. Och landskapet där kultplatsen låg ser i själva verket ut så här.

1 kommentar: