Sidor

onsdag 14 mars 2012

BBC: Great Barrier Reef

När BBC gör en dokumentär om stora barriärrevet är inte frågan om det är bra, utan hur bra det är. Som vanligt när det gäller BBC kan man förvänta sig den senaste kameratekniken och scener som är så snygga att man undrar om de verkligen har filmats ute i naturen eller om britterna i själva verket har anlitat professionella fiskskådespelare.

Stora barriärrevet är bland det allra mäktigaste i naturväg som finns på vår planet. Det består av ett nätverk av nästan 3000 olika rev och 900 öar och är den största struktur i världen som har byggts av levande organismer, det vill säga de miljarder koralldjur som har byggt upp reven under flera tusentals år. Det är med andra ord på tiden att BBC tar tag i det ordentligt.

En del av det som visas i Great Barrier Reef har man sett i andra BBC-serier som Planet Earth och Blue Planet tidigare, men här tillägnas korallrevet och dess invånare tre egna timmeslånga program. Trots att de tre timmarna handlar uteslutande om stora barriärrevet (och vissa närliggande områden på land) så känns serien för kort. Det finns så oerhört många intressanta organismer, från små ryggradslösa djur till dugonger och knölvalar, att man aldrig skulle kunna hinna med att avhandla alla, men en del fina djur passerar alldeles för fort förbi. Man skulle ju önska sig en DVD-utgåva fullspäckad med extramaterial, men det verkar lite fattigt på den fronten. Tyvärr funkar inte extramaterialet på hemsidan i Sverige.

BBC:s Great Barrier Reef är främst ögongodis av den bästa sorten, men man får trots allt lära sig en del nytt också, som att vissa fiskar övernattar i röven på en sjögurka. Det är helt enkelt en fantastiskt fin dokumentärserie.


3 kommentarer:

  1. Jag fick hem denna igår, nu återstår bara för mig att välja bort TV-spelen nästa gång jag sitter i soffan. Det kommer bli svårt, tyvärr. Men jag ska försöka. För det här måste jag se.

    SvaraRadera