Sidor

torsdag 15 mars 2012

Communitys bästa avsnitt

Inatt återkommer "Community" till NBC efter tre månaders frånvaro. Det är en frånvaro som kantats av stora fankampanjer, ångestfyllda twitteraktioner och en tråd på AV Club som fått över 35000 läsarkommentarer.

Jag har redan skrivit om hur mycket jag älskar denna komediserie, som började som en lite quirky sitcom med metatendenser, för att under säsong två och tre kasta sig rakt ut i det okända och testa allt djärvare idéer. När jag såg om serien nyligen kändes första säsongen faktiskt lite daterad, medan alla avsnitt som kommit därefter pendlat mellan storslagna misslyckanden och ren briljans.

För att fira Communitys återkomst listar jag nu mina favoriter av dessa avsnitt. Ni som inte sett serien förut kan ta detta som inspiration (spoilers spelar ingen större roll här) för att kolla upp den mest högtflygande situationskomedin sedan Arrested Development. Ni som redan sett serien kan göra egna listor, eller skriva något allmänt glatt, argt och/eller passionerat i kommentarsfältet (apati är icke tillåtet!!).

Utan vidare omsvep:

10. "Documentary Filmmaking: Redux" (Säsong 3 - Avsnitt 8)
Utöver den studiecirkel på sju pers. som utgör hjärtat av Community visade sig skolans föreståndare Dean Pelton vara den bästa karaktären, och blev under tredje säsongen uppgraderad från återkommande till fast ensemblemedlem. Med sin genomusla självbild och underligt hämmade sexualitet är han både slagpåse, cross-dressingdocka och sinnebild för seriens eget storhetsvansinne. I "Documentary Filmmaking: Redux" får han i uppdrag att göra en reklamvideo för Greendale, ett projekt som snabbt förvandlas till ett gigantiskt svart hål där hela skolan sugs in med huvudet före. Luis Guzman gör en otroligt söt liten roll där han pratar om hur mycket han fick ligga som tonåring.

9. "Modern Warfare" (S1-A23)
Första säsongen av Community var sällan så ambitiös som de påföljande, men mot slutet av året nådde den en skruvad höjdpunkt i ett avsnitt där en paintballtävling ödelägger hela skolan på en eftermiddag. Serien gjorde om tricket ett år senare med två nästan lika bra paintball-avsnitt. Här finns många referenser till popkultur och gott om absurda skämt om hur allvarligt karaktärerna tar en väldigt löjlig situation. Men paintballavsnitten, med sin underliggande känsla av undergång, mjölkar också konflikter som legat och grott över ett helt läsår och får därmed en extra dramatisk laddning. I första avsnittet gör läraren Ben Chang en fin ripoff på alla Jet Li-filmer någonsin.

8. "Paradigms of Human Memory" (S2-A21)
Vanliga komediserier brukade komma undan lite arbete genom att göra avsnitt till "clip shows" mot slutet av säsongerna, där man återanvände scener från tidigare under året och gav dem en söt inramning. Community gör en "clip show" bestående av enbart nya scener. Det här avsnittet är som en lång brainstorm från manusförfattarnas sida, där ett dussintal utkast till riktiga avsnitt filmats och använts snabbt bara för att göra en rolig poäng av karaktärernas tics. Serien driver aldrig med sig själv så mycket som här, från Jeffs återkommande pläderingar till Deans återkommande outfits.

7. "Mixology Certification" (S2-A10)
En av de viktigaste insikter som drabbade serien under säsong två var att den inte behövde vara tvångsmässigt wacky eller rolig hela tiden. Avsnittet "Mixology Certification" sändes i början av december och var helt plötsligt en mörk historia, där alla karaktärer visade sig från en lite småpatetisk sida. Plotten går ut på att Troy fyller 21 och äntligen får gå ut med resten av studiecirkeln och dricka alkohol. Väl där märker han att supandet bara är lamt och hans vänner inte ett dugg vuxnare än vad han själv är. Efter en höst full av uppblåsta konceptavsnitt är "Mixology..." varmt och humaniserande och tar ner nivån på serien på jorden igen, vilket bara visar vilken bredd Community kan visa när den vill.

6. "Abed's Uncontrollable Christmas" (S2-A11)
En vecka efter "Mixology" kom raka motsatsen - ett avsnitt gjort helt i lera, som i Wallace and Gromit, där halvautistiske karaktären Abed plötsligt föreställer sig världen i stop-motion och måste ta sig till nordpolen för att få reda på julens mening. Det är ett fabulerande avsnitt eftersom historien är helt verklig i Abeds ögon, men det är samtidigt ett mänskligt och vardagligt avsnitt eftersom alla andra karaktärer betraktar detta som Abeds terapisession. Serien gör väldigt roliga saker med animationen här, och hur karaktärerna presenteras som olika julfigurer, men i botten är avsnittet mer drama än komedi, ända fram till den falska allsången i slutet. Christmas Pterodactyl!

5. "Intermediate Documentary Filmmaking" (S2-A16)
Föregångaren till plats 10 på listan, där karaktären Pierce börjar få aktivt psykopatiska drag. Han fejkar sin egen död för att utöva mindgames på studiecirkeln i utbyte mot förväntad bekräftelse. Avsnittet är inspelat i mockumentary-stil, som "The Office" och "Parks and Recreation", och lyckas både leka med formatet och visa hur ensidigt det kan vara. Samtidigt har det några av seriens roligaste scener, när varje karaktär tvingas konfronteras med deras högsta önskningar, och en oväntat stark skådespelarinsats från Chevy Chase. En av höjdpunkterna är Troys sammanbrott över att få träffa sin barndomsidol LeVar Burton.

4. "Regional Holiday Music" (S3-A10)
Det senaste avsnittet som sändes, vilket bådar väldigt gott för framtiden. Community har aldrig gillat Glee, så när det var dags för seriens första musikalavsnitt gjorde man det som ett slags skruvat zombiedrama, där karaktärerna, en efter en, smittades av "Glee-viruset", började brista ut i sång och plötsligt ville nå fram till glee-klubbens regionsfinal. Det finns Community-avsnitt med mycket djup, men det här är nästan bara rent trams på karaktärernas bekostnad. Och allt är minnesvärt, från Shirleys motvilliga gospel till avsnittets klimax med Brittas falsksång (där jag alltid bryter ihop av skratt). Stora bonuspoäng för Troy och Abeds sneaky jullåt Christmas Infiltration!

3. "Critical Film Studies" (S2-A19)
Vad som började som ett "Pulp Fiction"-avsnitt blev i slutändan en märklig parodi på halvt bortglömda åttiotalsfilmen My Dinner With André, en somber historia om två män som träffas på en restaurang och pratar. Det här är ett av de djärvaste avsnitt Community gjort - ett avsnitt nästan helt utan explicita skämt, ett avsnitt som innehåller en tre minuter lång monolog från en av huvudkaraktärerna om hur han bajsade på sig vid inspelningen av Cougar Town, ett avsnitt som utforskar fler grå nyanser i sitcom-mallen än vad serien någonsin gjort tidigare. Hela produktionsteamet var livrädda för hur det skulle uppfattas, men "Critical Film Studies" klassades redan när det sändes som en Community-klassiker.

2. "Cooperative Calligraphy" (S2-A8)

Inom TV-branschen pratar man ibland om "bottle episodes" - utfyllnadsavsnitt gjorda med minsta möjliga budget för att kunna lägga mer pengar och krut på annat håll. Community, alltid lika självmedvetet, gör en "bottle episode" med ambition, där huvudpersonerna låser in sig i studierummet för att utreda vem som snott Annies penna. Det är ett av de mest infekterade avsnitten, där alla vänder sig mot alla, där de mest pinsamma personliga olägenheter dras upp, och som slutar med att alla sitter halvnakna på golvet i ångest. Ändå är det också ett av de roligaste, med underbart smart manus, och där varje förolämpning är en minnesvärd one-liner. Stora bonuspoäng för att en av huvudrollerna innehas av en apa vid namn "Annie's boobs".

1. "Remedial Chaos Theory" (S3-A4)

Hur berättar man en historia där tragedi, situationskomedi, meta och ren och skär fars lever jämlikt sida vid sida? Svar: Man är Community, och gör ett avsnitt med sju parallella tidslinjer. Studiecirkeln samlas hemma hos Abed för att festa och äta pizza, men i vanlig ordning blir det mindre festlighet och desto fler tics, konflikter och bisarra händelseförlopp. Det är när Jeff slår tärning om vem som ska gå och hämta pizzan som de parallella tidslinjerna öppnar upp sig, en för varje kombination av sex gruppmedlemmar. På det här sättet är avsnittet både en briljant karaktärsstudie - vad händer när man tar bort en av huvudpersonerna? - och forum för de mest halsbrytande historieutvecklingarna, där karaktärer dör, brinner upp, invalidiseras, hånglar, bondar, blir till fiender eller brister ut i sång. Allt beroende på vad tärningen visar, och beroende på vändningarna i det kanske tajtaste 20-minutersmanus jag sett. Att lyckas etablera running gags från en tidslinje till en annan, att skörda konflikter som växt över många avsnitt och att ändå lyckas knyta ihop allt med ett rörande och tillfredsställande slut är Community i absolut toppform. Tillika är det ett avsnitt som jag sett om åtminstone fem gånger. Låt oss hoppas på många sådana till under våren!

2 kommentarer:

  1. Mycket bra inlägg! Jag ska se om alla när jag får tid över. Kul att du tar ett av de avsnitt jag tyckt sämst om som etta. Det var i början av säsong 3 när alla avsnitt var lite off och det kändes som att jag hade feber när jag såg dem. Det var en märklig känsla.

    Cooperative Calligraphy och Modern Warfare hör till mina favoriter dock!

    SvaraRadera
  2. Åh, ja! "Just so you know, You're now creating six different time lines."
    Briljant!
    dock så älskar jag ju Dungeons & Dragons-avsnittet! Jag menar senen där Pierce stiger in i studyrummet där de rollar tjugosidiga tärningar:
    "First off: gay!
    Second off: why wasnt I invited?"

    SvaraRadera