Sidor

måndag 19 mars 2012

Lot och hans döttrar

Den här målningen av Hendrik Goltzius (1558-1617) är dagens mest förvirrande bild. Jag ska förklara varför.

Enligt Bibeln förgör Gud de två städerna Sodom och Gomorra på grund av invånarnas syndfulla leverne. Gud anser dock att Lot och hans familj ska skonas från förintelsen och får hjälp av några änglar att ta sig till en trygg grotta. Tyvärr råkar Lots hustru trotsa änglarnas påbud om att inte se tillbaka mot städerna, så hon förvandlas till en saltstod. Typiskt änglar alltså.

Eftersom Guds eld- och svavelregn totalförgör inte bara de två städerna utan också hela den bördiga slätten som omger dem finner sig Lot och hans två överlevande döttrar isolerade från mänskligheten. Vad göra? Döttrarna, bägge oskulder, vill bevara sin faders säd och bjuder honom således på vin varpå de ligger med honom.
 "Kom, låt oss giva vår fader vin att dricka och lägga oss hos honom, för att vi må skaffa oss livsfrukt genom vår fader"
Deras avkomma kommer senare att ge upphov till de förmodligen gravt utvecklingsstörda folkslagen moabiterna och ammoniterna.

Vad vi ser på Goltzius målning är alltså Lot i färd med att ligga med sina döttrar. I bakgrunden skymtar det regn av eld och svavel som förgör de förtappade städerna Sodom och Gomorra bara för att dess invånare råkar ha bögat lite och varit ogästvänliga.

Jag vet inte riktigt vad sensmoralen är, men Lot verkar nöjd.

6 kommentarer:

 1. "Typiskt änglar alltså." Hahahaha!

  Sensmoralen är... nej det kan fan inte finnas nån.

  SvaraRadera
 2. Budskapet jag tar med mig är att homosexualitet inte är okej, men att incest är det. Men det låter märkligt att bibeln fördömer det ena och belönar den som inte bögat med just incestsex. Hm.

  SvaraRadera
 3. Hahahaha, även räven i bakgrunden ser sjukt nöjd ut!

  SvaraRadera
 4. Ja, verkligen! Jag antar att det finns en mycket uppenbar symbolik i att han valt att inkludera en räv i bilden.

  SvaraRadera
 5. Alltså haha vilka sjukt underliga historier bibeln innehåller! Detta är ett klart exempel varför nya testamentet såg dagens ljus då en del bitar kanske inte var så lämpliga att lära ut...

  SvaraRadera
 6. Eftersom Gud är allvetande måste han ha vetat att Lot skulle föröka sig med sina döttrar om han blev skonad. Alltså tar Gud lättare på incest än på andra typer av"syndfullt leverne".

  SvaraRadera