Sidor

söndag 17 mars 2013

Vecka 11: Choi-jong-byeong-gi Hwal


Vad är detta?
Koreansk actionfilm från 2011 som utspelar sig 1636-1637 och handlar om bågskytten Nam Yi som utmanar de invaderande manchuriska styrkorna.

Varför?
Det här är nog den luddigaste motiveringen hittills i det här projektet men det är så att Balloonfighter har spelat sönder Total War: Shogun 2 och Total War: Rome 2 släpps inte förrän i slutet av oktober. Det är ett alldeles för långt uppehåll mellan spel med horder av bågskyttar. Balloonfighter behövde helt enkelt få se lite pilregn. Vad kan då vara en bättre än en film som heter War of the Arrows och har den alternativa titeln Arrow: The Ultimate Weapon?

Kantor Wilhelmsson undrar: 
1. Fick du ditt lystmäte av pilar?
Faktiskt inte. Visst, det sköts en del pilar men snittet var ändå under en pil i minuten och filmen bjöd inte på ett enda ordentligt pilregn. Som mest avfyrades kanske 15 pilar på en gång. Jag önskade mig något som kunde mäta sig med pilregnen i Hero.

2. Vad var det bästa med storyn?
Det var nog att.... de hade lustiga hattar. Räknas det som story?

3. Hur mycket War var det i den här filmen egentligen?
Inte mycket. Den invaderande armén bestod ju inte ens av 20 man. Större delen av filmen bestod ju bara av att en handfull män sprang runt i en skog och sköt pilar på varandra.

Kantor Wilhelmsson säger sin åsikt:

"War of the Arrows" är det tramsigaste filmvalet hittills, och kräver att man anpassar sina förväntningar en aning. Det går inte riktigt att hoppas på en tankeväckande upplevelse som Dogtooth eller Once Upon a Time in Anatolia. Här finns inte heller någon intressant kitsch som i Ace Attorney eller Django Unchained.

Vad man får göra är att jämföra filmen inom sin genre - till exempel med Zhang Yimous vackra, spektakulära "Flying Daggers", eller storvulna mastodonten "Mongol". Man får titta på filmen i så hög upplösning som möjligt och helt enkelt hoppas på en häftig melodram med många snygga bilder.

Tyvärr levererar "War of the Arrows" inte ens den cineastiska basfödan. Den är för det första rätt ful. Alltför stor del av filmen tycks utspela sig i en brun skog eller en smutsig åker. Fotot ramar inte in dessa miljöer på något spännande eller storslaget sätt (en budgetfråga?) utan får lita till skakig handkamera och oinspirerade slowmotion-effekter. Det finns ingen riktig styrsel på regin, bilderna är orytmiska och ryckiga och man tappar snabbt intresset för vad som händer på skärmen.

För det andra är storyn fullständigt impotent, och bärs upp av svaga skådisar. Här hade behövts en Tadanobu Asano eller en Ziyi Zhang för att ge lite stjärnglans - men främst hade det behövts ett drama med riktigt fläsk och inte en illa presenterad gränskonflikt. Även om man, som min kära bloggpartner (I love you Orpon), inte fattat vem som är bror och vem som är fästman av de tre huvudpersonerna måste det finnas en vikt bakom händelserna och en känsla av att stora saker händer.

För mig blir behållningen med "War of the Arrows" all den underliga kuriosan. Det känns som att någon i produktionsteamet tröttnade halvvägs på den här skitfilmen och beslöt sig för att kasta in så många eccentriska inslag han kunde.

Här syns alltså:
- en krigare med syntlugg
- en krigare som av någon anledning (förklaras aldrig) bara kommunicerar med teckenspråk
- en barnsligt ritad "strategy map" av brunt skinn som tydligen är viktig för plotten men aldrig förklaras
- en prins med världens knäppaste leende, spelad av en av de sämsta koreanska skådisar jag sett
- mycket lustiga hattar som ser ut som skydden på stereohögtalare (en av karaktärerna fick smeknamnet "subwoofern")
- en vanlig, lurvig terrier insprängd i en i övrigt mycket asiatisk bröllopsceremoni
- en extremt långsökt Askungen-plott om en borttappad sko som (SPOILERS!) återfinns i slutsekvensen, där hjälten (döende) skojar om att tjejen har stora fötter


Balloonfighter ger respons:

War of the Arrows var den första av filmerna i det här projektet som ingen av oss hade på sin önskelista på imdb. Om någon ska åtalas för det här filmvalet så är det tveklöst jag. Jag ville se en episk, påkostad asiatisk actionfilm med pilregn. Fick jag det? Nej. Filmen var förvisso asiatisk men det var också det enda av mina krav som den uppfyllde.

War of the Arrows är inte episk. Det är bara en kille (tydligen var de två stycken men jag missade den "detaljen") som springer runt i skogen och blir jagad av en handfull andra killar. Den invaderande armén var aldrig skräckinjagande och upplevdes inte som ett direkt hot. En dag var allt frid och fröjd i Korea och folk hade lustiga hattar och gulliga terriers, nästa dag kommer den kinesiska armén och sabbar allt. En sak brukar man kunna vara säker på när Kina invaderar: de snålar inte med manskapet. I den här filmen anfaller tjugo kineser Korea. Det är varken episkt eller påkostat.

Förutom att de fattiga "slagen" utgörs av typ tio kineser som krigar mot tolv koreaner så är stora delar av filmen inspelad på en ful åker som lika gärna hade kunnat ligga utanför Höör som i Korea. Är det för att filmen försöker vara historiskt korrekt? Nej, för den slänger glatt in synthluggar och fiender med tramsig gimmick. Det finns bara ingen känsla för hantverket här. Det är långt från Zhang Yimou.

War of the Arrows infriade ingen av mina förhoppningar och kryddades därtill med dåligt skådespeleri, off soundtrack och en CGI-tiger som får Katla att framstå som realistisk. Nästa gång återgår jag till min wishlist.

Statistik: 
Antal avfyrade pilar: 112
p/h (antal pilar i minuten): 0,92
Antal normala hattar: 0
Genomsnittlig antal soldater per armé: 15
Genomsnittlig skådespelarprestation: Underkänd


Tidigare filmer: 
Vecka 10: Das Weiße Band ("Det vita bandet", Tyskland, 2009)
Vecka 9: Django Unchained (USA, 2012)
Vecka 8: Monsieur Lazhar (Kanada, 2011)
Vecka 7: Darling (Sverige, 2007)
Vecka 6: Le Chat du Rabbin ("Rabbinens katt", Frankrike, 2011)
Vecka 5: Gyakuten Saiban ("Ace Attorney", Japan, 2012)
Vecka 4: Kynodontas ("Dogtooth", Grekland, 2009)
Vecka 3: Balada trista de trompeta ("The Last Circus", Spanien, 2010)
Vecka 2: Bir Zamanlar Anadolu'da ("Once Upon a Time in Anatolia", Turkiet, 2011)
Vecka 1: Take Shelter (USA, 2011)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar