
För de mer känsliga läsarna som inte känner sig riktigt bekväma med att äta ogräs kan jag tillägga att svinmållan är släkt med mangold och spenat och att den länge ätits av människor. Under vikingatid odlades den förmodligen i Sverige och under olika nödår har man ätit växten och gjort mjöl av dess frön.
Plocka valfri mängd svinmålla och skölj av den. Skär den i bitar och släng bort de grövsta bitarna av stammen och lägg ned resten i kokande vatten med lite salt i. Låt koka i cirka 5 minuter. Häll sedan av vattnet och lägg en klick smör på den nykokta svinmållan. Ät.
Vad innehåller det näringsmässigt tror vi? Kanske är det ett smart val av komponent till maträtter i allmänhet? Jag måste ut och hugga mig några innan snön kommer (snart är det julafton du vet).
SvaraRaderaDet är väldigt mycket c-vitamin och kalcium, vet jag. Inga oxalsyror heller så det behöver inte förvällas utan kan ätas direkt. Man kan ha bladen i sallad och stjälken var faktiskt riktigt god rå.
SvaraRaderaNästa steg för mig blir nog att göra soppa eller sallad på kirskål som är ett lika vanligt ogräs. Man kan göra kirskål- och linssoppa till exempel: http://www.metrobloggen.se/jsp/public/permalink.jsp?article=19.2184458
Maskrossallad!
SvaraRadera