Sidor

måndag 6 september 2010

Verklighetens värmlänningar

Det var stor underhållning för ett år sedan när Göran Hägglund pratade om "verklighetens folk" - den hederliga massa mänskor som minsann inte bryr sig om kulturvänsterns "konstigheter" utan mest sitter hemma vid köksbordet och försöker pussla ihop helger. Hägglund hade dock svårt att peka ut exempel vilket ledde till en mycket förvirrad och fånig TV-debatt.

Säga vad man vill om Hägglund och hans utspel, men det vore lika fånigt att inte erkänna att det hänger en djup ravin mellan städernas kulturelit och t.ex. landsbygdsfolk. De senaste åren har det profiterats hårt på den vanliga, bonniga, människan som föremål för stadsbornas underhållning. "I en annan del av Köping" har skildrat ett gruppboende för utvecklingsstörda och "Bonde söker fru" har hängt ut stalldrängars kärlekstörst på bästa sändningstid.

Det kan förstås diskuteras om det ändå inte ligger något genuint i detta, en fascination för det obekanta i samhället eller en allmän medkänsla för andra. Men det jag sett av i alla fall "Bonde söker fru" talar mer för exploatering och patronisering, med ledande frågor till de medverkande om barnafödning och höns och en inramning som ska visa hur näpna bönderna är med sina små bondkänslor.

Nu är det plötsligt dags att ta det här ett steg längre. Efter bönder och utvecklingsstörda kommer förstås... värmlänningar.

I serien "Lite sällskap" som började ikväll ska populära duon Filip och Fredrik försöka ge värmlänningar - denna utsatta grupp i samhället - hjälp att hitta kärleken. För det är minsann inte det lättaste, särskilt inte om man kommer från Grums.

"Det här visar mer hur människor ser ut" säger Fredrik Wikingsson inför programmet och verkar stolt över att ha hittat sitt "verklighetens folk". Programmet kommer att fokusera på människor från Grums som haft dåliga kärlekserfarenheter - synskada, barnafödsel i tonåren eller bara kassa relationer - och hjälpa dem paras ihop med någon som ser dem. Ja, förutom tittarna då, som ser dem hela tiden.

Okej, jag läser att "vanligt folk" är en röd tråd i Filip och Fredriks artistskap, och jag inser att detta program kan göras med kärleksfull hand och inte behöva bli superironiskt (skräckexemplet: "Plötsligt i Vinslöv"). Och jag har träffat ett flertal människor från Grums och visst, de behöver all hjälp de kan få.

Men någonstans räcker det väl ändå nu?


...Nej, det gör det inte, och det är därför jag själv satsar på att vara med i programmet nästa år, när Sunne-versionen kommer.

Min "Lite sällskap"-audition

Jag heter Fredrik (e uttalas brett "ä") och bor på en gård norr om Sunne där jag mest klyver ved, mockar grisar och skvallrar öm bygdsfölket. På grund av en genetisk störning har ja aldrig haft en riktig relation, men jag hoppas dä ska ändras snart!! Här är ja i mitt esse ve köksbordet:

6 kommentarer:

  1. Mycket fniss blev det så här på morgonkvisten! :)

    SvaraRadera
  2. sicket bra inlägg alstzå! uppskattar auditionen. vem är det som är behind the kkääämra?

    (skriver lite coolt idag för jag är nervös för jag måste leta efter en råtta i skafferiet *gulp* )

    SvaraRadera
  3. Det roligaste var hur burklocket liksom bara ramlade av din hand, särskilt fint kombinerat med skeddaskä i håndflåtan.

    Letterman sa en gång att anledningen till att Bill Hicks ständigt skämtade om amerikaner från södern var för att det var en typ av hatkärlek, sprungen ur Hicks uppväxt. F&F verkade hävda en liknande relation till landsortsbor eller icke-kändisar, liksom Plötsligt i Vinslöv-folket faktiskt var uppvuxna i Vinslöv, om jag inte minns fel. Frågan är vad som skiljer hån mot, öh, kärleksförklaring och vad som skiljer skapare från mottagare av slutprodukt.

    SvaraRadera
  4. började skratta av videon innan jag hunnit se den.

    SvaraRadera