Sidor

torsdag 9 september 2010

Heltah Skeltah be the best y'all

Det finns få hiphop-låtar som bättre sammanfattar allt jag älskar med genren så väl som Heltah Skeltahs (och Originoo Gunn Clappaz) Leflaur Leflah Eshkoshka .

Heltah Skeltah inledde sin karriär i mitten av 1990-talet då gangstarap dominerade fullständigt. Bilden intill är ett bra bevis på att Heltah Skeltah passade in i den tidens hiphop-mode med sitt pistolviftande och med hotfulla texter till ödsliga beats. Att duon Ruck och Rocks debutalbum Nocturnal från 1996 innehåller en hel del av den varan skvallrar inte minst låttitlar som Letha brainz blo och Soldiers gone psycho.

Men det är inte den delen av Nocturnal som är skiten. För det första agerar de sparsamma bakgrunderna scen för de två väldigt skickliga rapparna som ofta glider in i och ut ur varandras rader och ersätter varandra sömlöst. Det är tekniskt avancerat och infallsrikt. I favoriten Leflaur Leflah Eshkoshka blir det som allra bäst. Heltah Skeltah balanserar här mellan det komiska poserandet, gatucredden och någon slags kufisk chill-rap. Det är som om Scarface och OutKast slagit sig samman och skapat världens vackraste hiphop-barn.

Lyssna.

Tillägg: 2007 medverkade Gustaf Skarsgård i Sommar i P1. Hans sommarprat är kanske det konstigaste jag har hört. Bland mycket annat konstigt så rappade han till just Leflaur Leflah Eshkoshka. Programmet går att ladda ned härifrån.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar