Sidor

fredag 21 augusti 2015

Dagens skiva: Ensemble Signal - Music for 18 Musicians (Steve Reich)

Artist: Ensemble Signal
Album: Music for 18 Musicians
Utgiven: 4 maj 2015
Innehållsförteckning: violin, cello, piano, marimba, xylofon, metallofon, klarinett, basklarinett, maraccas, sångerskor
Sagt om skivan: ...fast moving, spot on, and emotionally charged. Take a listen. - Steve Reich
Varför? Kantorn var nyfiken på detta omtalade verk och Harmonia Mundi är ett respekterat klassiskt skivbolag med många fina artister.


Kantor Wilhelmsson: Det här är min första kontakt med Music for 18 Musicians, ett sjuttiotalsverk som hyllades för att ta ut en varmare och mindre statisk riktning för den "minimalistiska" musikscenen. Reich jobbar här med betydligt mer varierad harmonik än tidigare, och ett ovanligt ljust tilltal. Music... tar en timme att lyssna igenom, men flyter förbi lätt och viktlöst, raka motsatsen till intellektuell avant-garde.
Jag är positiv men lite kluven till stycket. Å ena sidan är det väldigt snyggt sammansatt. När olika instrument gör entré i den pulserande, vågliknande ljudbilden känns det verkligen som en upplevelse. Några särskilda höjdpunkter är när de kvinnliga sångerskorna börjar vinkla musiken åt mellanöstern-hållet, eller när rytmsektionen tas över av maraccas. Ibland får Music for 18 Musicians verkligen den kumulativa, upplyftande effekt som Reich troligen har tänkt sig.
Å andra sidan måste jag erkänna att jag zonar ut emellanåt när det inte händer så mycket. Och ibland blir det verkligen träig byggkloss-musik, som när pianofiguren dyker upp och Reich lägger till en ny ton för varje pianotakt...
Jag är väldigt nyfiken på vad du tycker om detta verk!

Orpon: Jag gillar det! Jag tror att jag fick ungefär samma upplevelse av det här som du fick av Morning/Evening. Det är tämligen enformig musik, men hypnotisk och driven. Jag hade kanske önskat att skivan innehöll åtminstone några sekvenser där musiken ändrar karaktär och bryter ner sig själv. Music for... känns extremt behärskad och maskinell och det hade varit kul om den vid något tillfälle blev lite kaotisk. 

Det här verket påminner en hel del om Penguin Cafe Orchestra, som grundades under tidigt 70-tal. Deras musik, i synnerhet Perpetuum mobile, har använts väldigt flitigt i film och på tv. Vilken film/vilken slags film (bestäm själv vilken av frågorna!) hade du velat tonsätta med det här verket?

Kantor Wilhelmsson: Det spontana svaret är någon skickligt regisserad och ovanlig naturfilm. Jag tänker mig stora fiskstim som pilar åt olika håll, myllrande korallrev eller hjorder av antiloper. 

Music for 18 Musicians passar inte riktigt för drama. Det finns ingen konflikt i verket, bara olika lager av rörelse. Som bäst är musiken när fraserna glider in och ut ur öronen med perfekt tajming, då känns det som hela ensemblen andas. Jag kan inte verket tillräckligt bra för att avgöra hur just den här inspelningen står sig, men stereobilden är balanserad och framför allt varm. En skiva som har chans att växa ännu mer.

Orpon: 3
Kantorn: 3

2 kommentarer:

  1. 1. Måste lära mig att skilja på Steve Reich och Philip Glass.

    2. Det finns en möjlighet att jag har en äldre inspelning av Music for 18 Musicians på LP. Vore fint att lyssna på, om vi någonsin får upp en stereo igen.

    3. Jag fastnade för den här musiken och ville ha mer. Det här verket ansågs minimalistiskt när det väl kom, men är väl egentligen lika komplex eller mer komplex som modern elektronika. De kvinnliga rösterna lät ofta mer som mer instrument än som människor samtidigt som återanvändningen av olika motiv kändes mer som déjà vu än som upprepningar. Intressant.

    SvaraRadera
  2. Basse: Jag misstänkte faktiskt att du skulle gilla detta! Jag kan tänka mig att verket blivit en favorit när det fått gå ett par år. Måste vara i rätt sinnesstämning för att verkligen ta till mig musiken dock.

    SvaraRadera