Sidor

tisdag 11 augusti 2015

Dagens skiva: Muthoni the drummer queen - MDQ Upgraded


Artist: Muthoni the drummer queen
AlbumMDQ Upgraded
Utgiven: 15 februari 2015
Innehållsförteckning: rap på swahili, smäktande piano, skryt, Wyclef Jean
Sagt om skivan: "It’s a well put together album with interesting and diverse collaborations [...]. The production is nothing less than superb." - Lizzie Farida, KenyanVibe
Varför? Orpon hade hört Baby don't go i Klingan i P2 och gillat.

Orpon:
Så vitt jag förstår är Muthoni the drummer queen ett av den kenyanska hiphop-scenens största namn. MDQ Upgraded är hennes fjärde album och det verkar som att Muthoni tar sikte på den internationella marknaden med storslagna anthem-hits och tydlig amerikansk accent. Tyvärr är det när hon gör tvärtom och rappar om livet i Nairobi och slänger in verser på swahili som hon är som bäst. 

Det finns stora likheter mellan MDQ Upgraded och Angel Hazes album Dirty gold. Det är hiphop med stora känslor som handlar lika mycket om hjärtesorg som om samhället och rent skryt. Personligen har jag väldigt svårt för emo-rap, men det finns en del spår på MDQ Upgraded som funkar. Kaxiga Hail the queen, störiga swahili-rappen Nai ni ya who och framförallt singeln Baby don't go med sina snygga samplingar av Rose Mitchells version av blues-standarden Baby please don't go

Du som är rasist, kan du ta till dig en afrikansk kvinnas musik?

Kantor Wilhelmsson: Som rasist måste jag säga att det här var en pigg och kul skiva! Produktionen är lite träig och fantasilös och skiljer sig inte särskilt från mängden, men Muthoni själv har ett personligt tilltal och bra intensitet. 

Jag gillade de låtar som satte mest fokus på hennes röst och rap. Ett återkommande klagomål på de senaste albumen har varit att huvudpersonens röst - oavsett om det varit Kendrick Lamars störiga rap, Dawn Richards soulviskning eller Malin Wättrings saxofon - gått förlorad i bruset. 

Här är som omväxling en skiva där rapen hela tiden är i strålkastarljuset. Då blir en såsig låt som Reconditioned ändå lyckad eftersom man hela tiden lyssnar på Muthonis stavelser, och Nai Ni Ya Who, som annars hade varit årets överlägset störigaste skivspår, charmig och lite kaxig. 

Du som kan bedöma sånt, hur står sig Muthonis rap mot konkurrensen?

Orpon: Jag tycker att hon klarar sig väldigt bra i jämförelse med andra samtida rappare. Jag gillar hennes förmåga att växla mellan fläckfri amerikanska (stundtals i t.ex. Game Changers), swahili och vad jag antar är engelska med kenyansk dialekt (engelska och swahili är de två officiella språken i Kenya). Dessutom tycker jag att hon sköter sig utmärkt som sångerska på vissa av spåren.

Hiphop är ytterst sällan album-musik utan fokuserar istället på enstaka hits så det hör ju till att det finns flera svaga spår på en hiphop-skiva. Jag hade dock gärna sett att reggae-influerade Get up och dancehall-spåret Secret millionaire hade bytts mot något annat, typ vad fan som helst.

Kantor Wilhelmsson: 3
Orpon: 3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar