Sidor

måndag 17 augusti 2015

Dagens skiva: Mimi Terris - Flytta hemifrån


Artist:  Mimi Terris
Album: Flytta hemifrån
Utgiven: 22 maj 2015
Innehållsförteckning: retrojazz, swing, tango, svensk chanson, vardagsångest, romantik, dragspel, stråkar, klarinett
Sagt om skivan: "Mimi Terris nya album är ett sansat, wild & crazy och rätt underbart projekt. Totalt originellt, dessutom." - Alexander Agrell, Sydsvenskan
Varför? Ung svensk jazzsångerska som dessutom sjunger på svenska!

Orpon: Modern jazz är ofta superseriös och även om jag inte har något emot det så saknar jag ibland den mer livsbejakande jazzen från förr. På senare år har det dykt upp en del retrojazz-artister, men det är lätt hänt att det hela känns som en kitsch. Mimi Terris får onekligen räknas aom någon slags retrojazz med låtar som befinner sig någonstans mellan Monica Z och 50-talets folkparker. Hon flirtar uppenbart med gångna tider, men med texter hämtade ur samtidens vardag (om än med Jakob Hellman-likheter) så känns skivan betydligt mer originell och äkta. 

Vad tycker du, som själv spelar 200 år gammal musik, om hela den här retrogrejen?

Kantor Wilhelmsson: Jag håller med om att en sån här genre står och faller lite med det personliga tilltalet. Utan egen röst och eget livsmaterial skulle det lätt bara bli pastischer. Musiken är välspelad och tajt här men alla låtar är stöpta i gamla stilar, om det så är swingartad jazz, blues, trubadurmusik à la Cornelis eller något som låter som svensk chanson med ledsna dragspel och fioler.

Lyckligtvis är Mimi Terris en av de charmigaste och personliga sångerskor jag hört i år. Hennes tilltal är svalt ironiskt men aldrig sarkastiskt, hennes rim är fyndiga men aldrig tillgjorda och hennes betraktelser över livet är skruvade och helt underbara. 

Överhuvudtaget är det balansen mellan lättvindighet och svärta i texterna som får musiken att bära. I skivans kanske bästa spår "En paradvåning" försöker hon vinna en lägenhet med att sjunga "Hur presenterar man att man är bättre än någon annan?" innan hon fortsätter med "hur presenterar man att livet har varit bättre / men att det inte spelar någon roll...". Hon kastar sig mellan melodramatiska rader som "jag är mörkrets vän" till lekfulla "känns som jag var en försilvrad liten sked och du en kråka" och bisarra "Varde ljus / var det någon som sa / någon Buddha eller Allah". Det är väldigt roligt och hela tiden överraskande och jag tror på henne i alla vändningar.

Har du någon kritik mot den här skivan? Hade du önskat att den var dystrare eller mer livsbejakande?

Orpon: Jag hade i så fall önskat att den var lite gladare och svängigare. Eller snarare att det fanns ett par spår till i titelspåretss anda. Mot slutet blir det lite för många, långsammare Ulla Billquist-nummer med halvtråkigt dragspel. Jag hade gärna hört mer av Mattias Carlsons klarinett istället.

Det var längesen jag hörde en svenskspråkig skiva som är lika charmig och personlig som "Flytta hemifrån". Jag gillar att det låter som att Mimi Terris ständigt har ett litet leende i mungipan när hon sjunger. Kul och överraskande skiva!

Orpon: 4 
Kantorn: 4

6 kommentarer:

 1. Den här skivan är verkligen proffsig och genomarbetad. Det är helt klart så att jag börjar fundera över vad som är pastisch och vad som bara är postmodernt. En inte så liten del av skivan låter som vintage Monika Z, inklusive arrangemang och fraseringar. Men Mimis röst lyser fortfarande igenom, vilket väl är anledningen till att den känns så väl utförd. Min favorit just nu är "I drömmen" - jag tycker om tanken på att hon drömmer om vardaglig lugn och trygghet, vilket antyder på att hennes riktiga vardag kanske inte är så trygg.

  Jag är nyfiken på vilka texter ni tycker är plockade från samtidens vardag (till skillnad från gårdagens) och om de blir anakronistiska med tanke på ljudbilden - jag uppfattade inget direkt sånt i första genomlyssningen.

  Undrar också hur nära detta är en femma för er.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svårt att svara via blogger på mobilen, men bara en sådan sak som att hon tar upp sin bostadssituation i några av låtarna.

   Radera
 2. Orpon får svara angående samtidens vardag (det var han som skrev det). Jag började lyssna i helgen men det är redan den skiva jag lyssnat på flest gånger i hela projektet. Uppfattar fler roligare textrader och nyanser för varje gång, i vad som först verkade som en rätt enkel ljudbild. Det är helt klart en 4+ även om det nog ska till något exceptionellt för att få en 5a.

  Hon spelar på Palladium 26/9 förresten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och på Malmöfestivalen på torsdag! Jag hinner tyvärr inte gå. Swingtältet.

   Radera
  2. Bra tips! Om hon verkligen spelar i två timmar kanske man hinner till timme två. Ska kolla in.

   Radera
 3. Eller på Grand Soul & Jazz den 31/10! Med hela bandet och stråkkvartett! :)) //MT
  ps. tack för de varma, fina och specifika orden...

  SvaraRadera