Sidor

lördag 15 maj 2010

Artificiella rev

Jag snubblade över bilder som den ovan idag när jag slösurfade på diverse coola hemsidor. Man skulle kunna tro att det som försiggår på bilden är någon form av grovt miljöbrott, men i själva verket är det direkt motsatta. Efter att naturliga rev förstörts utanför Delaware och New Jersey har miljöorganisationer försökt att återskapa reven - genom att dumpa runt tusentalet uttjänta tunnelbanevagnar som hämtats från New York rakt ned i havet. De flesta som någon gång dykt eller sett undervattensfilmer vet att fiskar lever gott i gamla båtvrak, bildäck och annat som förser dem med gömställen, men att dumpa tusentals tunnelbanevagnar är, så vitt jag vet, unikt. Dessutom har det fungerat utmärkt och gett en boost till den lokala fiskeindustrin. Det konstgjorda revet har fått namnet Redbird reef efter vagnarna.

I en intervju uttalar sig den ansvarige Jeff Tinsman, ansvarig på miljömyndigheten i Delaware, så här: “The one problem I see with them is that, just like the DeLoreans, there are only a limited number."

Andra delstater har hört om de positiva effekterna som tunnelbanevagnarna har gett upphov till och konkurrensen om vagnarna som New York skänkt bort har blivit så stor att man nu har börjat ta till andra fordon. I Delaware har man bland annat sänkt ett krigsskepp från andra världskriget.

På andra håll ser det nu ut så här:


Ibland är miljövård konstigt.

Alla är dock inte lika övertygade om förträffligheten i det här. Med tiden kan vagnarna ge ifrån sig asbest och andra gifter.

2 kommentarer:

  1. Fina stridsvagnar och pansarskyttefordon som hade kunnat hamna på museum!!! Dessa är riktiga hjältar som istället för att dumpa fina fordon i havet ställer ut dem på museum ;P http://www.sphf.se/

    SvaraRadera
  2. fantastiskt spännande! jag var helt exalterad över artikeln om musselodlingarna i öresund idag, vilket naturligtvis också är mycket intressant, men det här var ju sjukaste cool!

    SvaraRadera