Sidor

fredag 28 maj 2010

Kollektivt jubel

Orpon sade en gång att det fina med spelkritik är att där musikkritiker eller filmkritiker lätt drunknar i pretentioner och omständiga beskrivningar av Känslor så har folk som skriver om tv-spel fortfarande den genuina entusiasmen kvar - den uppspelta, helt icke-ironiska peppen över det nya och spännande. Ja, så sa han nog inte exakt, men något åt det hållet.

Jag kallade spelkulturen lite raljerande för en "ungdomskultur" förut och det är den givetvis inte, utom i relation till äldre traditioner. Snarare består spelarna och kritikerna till stor del av generationen ovanför, de som växt upp under 90-talet och nu går in i en begynnande medelålder med intresset intakt. Snittåldern för en spelintresserad idag är hela 32 år. De senaste åren har genomtänkta, sansade och välskrivna spelbloggar av lite äldre spelare blivit fler och fler.

Detta faktum gör den fullständigt sprudlande glädjen inför Super Mario Galaxy 2-släppet ännu finare.

När ett nytt GTA, Zelda, ett Bioshock eller en "industriförvandlare" som Heavy Rain släpps är hypen ofta väldigt hög. Sajter och tidningar kör stora recensioner med lika stora ord och floskler. Men när ett nytt spel släpps i den huvudsakliga Super Mario-serien (då räknas inte spin-offs eller typ remakes) är det något annat. Det är som att någon kittlat hela spelklientelet i magen med en jättelik fjäder. Plötsligt finns inget annat att säga än "det är så sjukt kul att spela!".

All narrativ analys, grafikbesatthet, innovationsnoja och konstdebatt som brukar hämma spelrecensioner försvinner i ett enda svep till förmån för ren bubblande hängivenhet. "The game is an unfettered joy to use." lyder ett av de rakaste citaten från de många hyllningarna. "Every aspect of this game is absolutely bursting with joy." och "there's something tremendous for just about everyone" lyder två andra. Tårdrypande "(it's) that Nintendo magic that we all remember." och "It's why you started playing videogames in the first place." är några till.

Och det gör mig så glad. En hel kritikerkår som kastar av sig sina trånga "är vi konst eller inte"-koftor och bara släpper ut femåringen inom sig. Spelet släpps i Sverige först den 11 juni. Det ska bli spännande att se om även de svenska recensenterna kan måtta med en ohämmat plaskande pepp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar