Sidor

lördag 29 januari 2011

En nödvändig gayness

Robot Unicorn Attack är så otroligt fånigt. Och fint. Det är ett spel som lätt hade kunnat avfärdas som cyniskt, eller rentav hatiskt, om det inte var så kärleksfullt designat. Om möjligt gör det sig ännu bättre på iPhone, där tryckskärmen skapar lite mer precision än i Flash.

Spelet är en lång rad av gay-klichéer hopsatta till en enda corny plattformsspelstårta. Huvudpersonen är en robot-enhörning som springer, fortare och fortare, genom ett blålila drömlandskap. När han hoppar genom luften skapas regnbågar i hans spår. På vissa ställen flyger feer omkring som han kan samla upp ("Press Z to make your wish come true!" står det innan man börjar spela) eller vita lilaglänsande stjärnor han kan krossa med hornet och få mer poäng. När han kommer upp i fart börjar delfiner hoppa med i bakgrunden.

Och hela tiden spelas Erasures "Always". Om och om igen. Det går så långt att låten blir omöjlig att skilja från spelet, eller vice versa. De är som gjorda för varandra. När jag försöker spela utan ljud försvinner hela glädjen.

Always
I wanna be with you
And make believe with you
And live in harmony harmony oh love

Allt det här hade varit ett enda långt plågsamt fylleskämt om det inte var för att spelet i sig var så kul. Auto-springandet för givetvis tankarna till Canabalt, men med några små skillnader. Canabalt handlar om överlevnad, taktik och att kontrollera sin hastighet, Robot Unicorn Attack handlar om att öka farten, pressa sig förbi hindren och sjunga med i en gay-anthem från 90-talet. Tillsammans spränger vi alla gränser med vårt stolta lila horn...eller något åt det hållet.

Inte minst är det en väldigt god gärning för det inbitna tv-spelscommunityt.

För några år sen började utvecklarna Blizzard släppa skärmdumpar till sitt kommande projekt Diablo III. Diablo-serien handlar traditionellt om att slå ihjäl en massa odöda i mörka, fördömda katakomber. Inför senaste delen i serien hade man valt att göra spelet lite ljusare, lite mera färgglatt, och på en av bilderna råkade det till och med finnas en regnbåge någonstans i bakgrunden. Detta klarade inte puristerna av utan skrev upp sig på en arg strejklista. Forum stod i brand. "Wow gayness" tyckte självutnämnda Diablo-experter som "necromancer".

Höjdpunkten på dessa ramaskrin var en skärmdump som noggrant förklarade hur fysikaliskt omöjlig en regnbåge var i just den situation som porträtterades*.

Och hur svarade Blizzard på kritiken?

Genom att släppa nya bilder med enhörningar som bajsade regnbågar, och en logotyp med fluffiga moln som kramas:

Jämför med den traditionella versionen...


Och det här gjorde mig bara så innerligt glad. För man måste komma ihåg att det här är en kultur där det värsta skällsordet vid onlinespel är "fucking faggot" och där alldeles för många spel vill se ut såhär. I takt med att den västerländska spelkulturen sprids till Afrika och Mellanöstern, där homosexualitet straffas med döden i tio länder och där en hbt-aktivist blev mördad bara häromveckan kan det vara en god sak att inte ytterligare banka in manliga maktfantasier och ideal hämtade från medeltiden. Robot Unicorn Attack kanske är simpelt och skamlöst i sin design, men det är gjort med glädje och glimten i ögat och bara det känns som en väldigt frisk fläkt.

*Jag har förgäves försökt åter-googla denna bild. Hjälp mig gärna!

5 kommentarer:

  1. Det är svårt att inte bli besatt av Robot Unicorn Attack. Visste inte att Blizzard svarade så fint på kritiken, fan vad älskvärt.

    SvaraRadera
  2. Åh, har du hittat det här gamla spelet! Det är så gulligt! Jag gjorde en miniCD med bara den låten till Orpon, han har den nog hemma nånstans om han inte hatar mig. :)

    SvaraRadera
  3. Starfightu: Den står i hyllan och skiner.

    SvaraRadera
  4. En enhörning som bajsar regnbågar skulle kunna få mig att överväga att spela Diablo. Jag älskar att det står "NEW RECORD! LOVE SPREE" i gotiska bokstäver på den bilden. Briljant.

    SvaraRadera