Sidor

lördag 29 januari 2011

Fågeldagen

Jag har haft en mycket produktiv fågeldag på Österlenskusten idag. Man kan kanske inte påstå att samtliga av dagens nya kryss var de mest bildsköna av fåglar, men alfågeln är snygg och vittruten har ju åtminstone ett visst je ne sais quoi.
Vittruten var dagens enda nya kryss av riktig dignitet. Vittruten häckar cirkumpolärt i Norra ishavet och en del individer kan övervintra i Sverige. Vittruten är en kraftig trut som man till skillnad från kaspisk trut (ni får se längre ned i inlägget) faktiskt kan identifiera på egen hand utan att ha en aspergersdiagnos. Jag uppskattade framförallt vittrutens oerhört bistra uppsyn och burdusa väsen och man kan i alla fall inte anklaga den för att inte ha någon personlighet.

Dagens andra kryss blev en kaspisk trut. Längst ut till vänster på bilden ser ni en havstrut i vinterdräkt och bredvid den står en kaspisk trut. Noterar ni skillnaderna? Ni kan vara lugna, det är inte er det är fel på. Att lyckas hitta en kaspisk trut i en flock på hundra havstrutar kräver en übermensch och det är just därför man letar upp en trutexpert och ber honom (det är oftast en han) peka ut en kaspisk trut eller en medelhavstrut åt en. Det gav också utdelning idag. Och skillnaderna mellan fåglarna är förstås bland annat en viss skillnad i näbbform och att den kaspiska truten har en slankare och vitare kropp.

Dagens skamkryss blev en bläsgås. Den har mängder av särdrag, till exempel att den inte är hisnande vacker.

Slutligen avrundade jag dagen med en annan hyfsat enkel art, alfågel. Jämfört med dagens andra kryss är den en sann fröjd för ögat. Alfågeln är en väldigt snygg andfågel och den kan dyka så djupt som ner till 60 meter under vattenytan. Det är hårt.

Nu är jag uppe i 207.

1 kommentar:

  1. Bra jobbat! Kul att du skriver lite folkligt om fåglarna också så inläggen blir lättare att relatera till :)

    SvaraRadera