Sidor

söndag 25 augusti 2013

Vecka 34.95: Thale (Norge, 2012)


Vad är detta? Norsk lågbudgetfilm om ett skogsväsen som hittas i en övergiven källare.

Varför? Vi var sugna på en lekfull avrunding på den fullspäckade filmveckan i Värmland.

Balloonfighter flörtar med huldror:

Det är svårt att bedöma Thale på samma grunder som de andra filmerna i det här projektet. Cloud Atlas hade en budget på hundra miljoner dollar med allt vad innebar av spektakulära miljöer och CGI-animationer. Thales budget låg på ungefär 65000 kronor. Det får man inte ens en sekund Tom Hanks med lösnäsa för.

Regissören Aleksander Nordaas har i princip gjort allt på egen hand (filmning, klippning, manus, regi, kulissbyggande och så vidare) i Thale. Filmen hade knappats mått dåligt av att lägga ut en del arbete på entreprenad men det är förstås en ekonomisk fråga. Det gäller det mesta i den här filmen. Ett annat sätt att hålla nere produktionskostnaden har varit att spela in större delen av filmen i Nordaas fars källare. Det blir förstås lite enahanda.

Trots den amatörmässiga känslan i klippning och skådespeleri så lyckas Thale berätta en ganska fin och inte minst charmig berättelse om ett skogsväsen som upptäcks i dagens Norge. Det är en film som har bekostats med entusiasm snarare än pengar och resultatet är onekligen sympatiskt. Att kalla Thale för en skräckfilm är verkligen att ta i, men det är en ganska mysig fantasyberättelse rotad i den nordiska folktron.


Kantor Wilhelmsson dansar med vättar:

Har nordisk folktro blivit en het potatis i popkulturen? Year Walk släpptes tidigare år till fina recensioner, och norska Thale har tydligen blivit såld till femtio länder.

Det är en trevlig liten lågbudgetfilm, mer intresserad av stämning än av skräck. Precis som många andra hemmaproduktioner lider den av för långa tystnader och halvdan tajming i manuset. Men klippningen är fin, specialeffekterna över medel och Silje Reinåmo har bra närvaro.

Thale är en coda till värmlandsdelen av filmprojektet. Skörden har varit god och bredden mellan denna film ($10.000) och Cloud Atlas ($100.000.000) stor. Jag ser fram emot höstens nya länder, och årets stora utmaning - att få Balloonfighter att se Pacific Rim.

Statistik:
Filmkostnad: 855 kr per minut
Varierad miljö: 29%
CGI-animationer: 21%

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar