Sidor

torsdag 20 december 2012

The Walking Dead och tokenismen

Spoiler-varning utfärdas!

Token blacks - svarta karaktärer vars enda funktion är att skapa en falsk bild av etnisk mångfald och delaktighet- är en gammal klyscha inom filmmediet. Eftersom dessa karaktärers roll främst är symbolisk lägger man inte ner någon tid på att ge karaktären en personlighet. Det är av den anledningen som svarta alltid dog först i skräckfilmer. Deras syfte var bara att visa att produktionsbolaget välkomnar alla hudfärger. TV-serien The Walking Dead tar oväntat nog konceptet token black guys till en ny nivå.

Det första problemet är att svarta är underrepresenterade i serien. The Walking Dead utspelar sig i delstaten Georgia, den delstat i USA som efter Mississippi och Louisiana har högst andel svarta (över 30%). Serien inleds i Atlanta, en stad där 54% av invånarna är svarta och i många omgivande counties är andelen ännu högre. Trots det är afroamerikanerna sällsynta i The Walking Dead - både bland zombies och överlevande. I den första gruppen av överlevande på cirka tjugo personer är bara två svarta och den procentandelen kommer att hålla i sig genom seriens gång.

Det andra problemet - och det som först fick mig att reagera - är att serien inte tycks klara av att hantera mer än en svart karaktär åt gången. På något sätt gallras alltid de svarta karaktärerna ut så att det konstant bara finns en svart med i skaran. Vid ett tillfälle bestämmer sig två kvinnor (en svart och en vit) för att ge upp och dö. Alla huvudkaraktärer tjatar på den vita kvinnan att hon måste fortsätta och hon ändrar sig slutligen. Till Jacqui säger de bara ajöss, för de har ju redan T-Dog (absurda namnet!) och har således fyllt sin kvot. Vid slutet av tredje säsongen är det rentav parodiskt när karaktären Tyreese introduceras i en scen varpå den dåvarande svarta karaktären i gänget, Oscar, måste offras i förbifarten och skrivas ut ur serien. Oscar själv skrevs in, efter att T-Dog offrat sig själv för att rädda en vit tant (kvinnor måste väldigt ofta skyddas i serien, men det är ett annat inlägg).

Phew, vilken tur att det vita patriarkatet består efter zombieutbrottet!

Ju mer man skärskådar The Walking Dead desto tydligare blir tokenismen, vilket leder till det tredje problemet: de svarta tillåts aldrig utveckla någon personlighet. T-dog är den av de afroamerikanska karaktärerna som medverkar längst men trots det framkommer ingenting om hans personlighet. Han är helt befriad från agenda, personlighet och begåvning och hans enda input på handlingen är att han råkar tappa en nyckel i första säsongen, att han skär sig på en bildörr och får blodförgiftning i andra säsongen och i febern "yrar" om att de andra är rasister och sen räddar den där vita tanten i tredje säsongen. Hittills har ingen svart karaktär - till skillnad från alla andra någorlunda viktiga karaktärer - haft tillstymmelse till story-utveckling. Det är säkerligen inget strategiskt beslut från seriens sida, men det är ändå något de borde uppmärksamma och vara medvetna om.

Trots att The Walking Dead offar token black guys in i det sista i The Walking Dead så finns det antydningar om bättring i den sista delen av säsong tre. Dels introduceras Tyreese som har en viktig roll i serietidningarna - men även den katana-viftande och självständiga Michonne. Det återstår att se om serien kan hantera så många svarta karaktärer på en gång eller om man redan när serien återvänder i februari måste offra någon av dem. Om så är fallet slutar jag tro att det här bara beror på en kombination av slump och dumhet.

1 kommentar:

  1. Jag e själv svart och märkte det..
    T-dog slet för gruppen och dog, det tog många dags bedjan för oskar att låtas in och dog sedan.
    Den svarta tjejen hålls nu i en litten cell som en hund även om hon e lite konstig, och de andra sjysta svartarna tyreese och mannen, nekades att joina med gruppen av rick, trots att de lovade att hjälpa till och visade respekt för familjen..
    filmen utspelar sig i atlanta, kan ju bara tänka mig hur elaka och korkade delstaterna är..

    SvaraRadera