Sidor

fredag 28 december 2012

Topp 15 TV-serier 2012: 7. Justified

Vad är detta:
Modern västern om en skjutglad US Marshal som blir omplacerad till sin barndomshåla i Kentucky. Fyra på förra årets lista.

Förtjänar sin plats på listan för att:
Justified följde upp sin episka andra säsong med en komplicerad skurkfest där det ena drägget efter det andra slogs om Harlans knarkhandel. Mellan psykopaten Quarles, slaktaren Limehouse, skabbiga Dickie Bennett och förstås Boyd Crowder var huvudpersonen Raylan nästan relegerad till en biroll. Men styrkan i den här serien är just de många nyanserna av riktigt ful kriminalitet. Karaktärer som Wynn Duffy och Dewey Crowe är så småaktiga och samtidigt så larger-than-life att man alltid vill se mer av dem. Och om plottandet den här säsongen ibland blev lite väl tillkrånglat syddes det ändå ihop i en fantastisk säsongsfinal.

Högtidsstund:
Avsnittet där Dewey Crowe letar efter sina njurar var helt osannolika nivåer av awesome.

Svagaste ögonblick:
Svagt att inte få se mer av Tim och Rachel.

Bästa karaktär:
Hård konkurrens, men Wynn Duffy är nog det slemmigaste som går att se på teve.

Bästa avsnitt:
"Thick as Mud"

Balloonfighter undrar:
Klarar serien Bechdel-testet?
Hm, knappt. Justified är absolut inte så grabbig som man skulle kunna tro, och lyfter gärna fram sina kvinnliga figurer. Det är bara så få av dem jämfört med alla män. Men från i år minns jag flera konversationer mellan Ava och hennes eh, "anställda", och mellan Ava och Winona.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar