Sidor

onsdag 26 december 2012

Topp 15 TV-serier 2012: 8. Homeland

Vad är detta:
Showtime-drama om en schizofren CIA-agent som misstänker att en nyss hemkommen sergeant blivit omvänd av terrorister och utgör ett hot mot USA. Sexa på förra årets lista.

Förtjänar sin plats på listan för att:
Åh, Homeland! Vilken annan serie kan väga gripande karaktärsdrama mot plottar hämtade ur dåliga actionfilmer? Vilken annan serie vågar bränna igenom story i hyperfart, där de stora twistarna börjar redan i andra avsnittet? Säsong 2 började spåra ur strax efter premiären och fortsatte sedan spåra ur på nya och kreativa sätt hela året igenom. Det är fascinerande teve: hela tiden på väg att falla sönder, men nätt och jämnt ihoplimmad av stora skådisar och ett fåtal sansade scener. Carrie, Brody, Saul och nu även Quinn är några av de mest levande, bäst realiserade figurerna på teve - samtidigt som fiktionen de rör sig igenom gungar som ett fartyg i storm.

Ja, första säsongen var bättre. Vissa avsnitt i år var helt vansinniga. Jag är heller inte ett fan av hur en komplicerad kärleksaffär blir haken som hela historien försöker hänga upp sig på. Men säga vad man vill om Homeland - det är verkligen aldrig tråkigt. Och slutet är lovande. Lyckas säsong tre växla ner tempot kommer säsong två kanske uppvärderas i efterhand. Såna omstruktureringar av hela storyn, som får allt som gått att verka logiskt och normalt, är den här seriens signum.

Högtidsstund:
Karaktärsstudien av Brody under "I'll Fly Away". Eller när Carrie bryter ihop i avsnitt tre, det finaste jag sett i skådisväg i år.

Svagaste ögonblick:
Haha. Jag försöker hålla dessa inlägg relativt spoilerfria, men kidnappningen? Eller pacemaker-grejen? ... Ser att jag skrev om Homeland som ett "lågmält karaktärsdrama" förra året. Jodå.

Bästa karaktär:
Saul och hans skägg.

Bästa avsnitt:
"Beirut is back"

Balloonfighter undrar:
Hur hög moral har karaktärerna i den här serien jämfört med de andra på listan?
Rätt så hög faktiskt. Karaktärerna i Homeland lider mest av omständigheter, dåliga val och missriktade känsloutbrott, men serien är duktig på att visa allas perspektiv.

2 kommentarer:

  1. Mandy Patinkin har ett gudomligt skägg. I synnerhet här: http://www.youtube.com/watch?v=IwQc0vXPQL4

    Homeland är spännande men jag bryr mig verkligen inte ett skit om familjeintrigerna. På gränsen till att vilja spola förbi alla scener med Jessica och Mike. Och Dana och vicepresidents son.

    SvaraRadera