Sidor

lördag 28 april 2012

Mina indiska vänner


Vilka är de här människorna? Vad gör de i min people-lista på Spotify? Jag känner inte en enda av dem och jag har inte facebook. Och varför blir de fler och fler?!*

Jag gillar Anstar Singh Hans förvisso. Honom vill jag ha kvar, men resten får ni gärna hjälpa mig att bli av med.

* antalet fluktuerar, men jag ser en generell ökning. Någon dag hade jag närmre 200 människor i listan, för att dagen efter bara ha 8. Nu är det 36.

onsdag 25 april 2012

Deadly Premonition-babbel

För den som vill höra Två män med ett skägg babbla om Deadly Premonition tillsammans med Starfighter och Samson Wiklund är det här som självaste חֲנֻכָּה. Njut av en timme av inte så förberett prat om ett av våra absoluta favoritspel. Feta spoiler-varningar utfärdas.
Inga kroppsljud denna gång, däremot ukulele.

Lyssna på Spelbergets hemsida!

onsdag 18 april 2012

Den brittiska arrogansen

Jag har börjat se den BBC-produerade dokumentärserien Empire som avhandlar det brittiska imperiets uppgång och fall. Jeremy Paxman åker kors och tvärs över jordklotet och besöker tidigare brittiska kolonier och protektorat för att undersöka hur det relativt lilla England lyckades grunda världshistoriens största imperium och kontrollera en femtedel av jordens befolkning och nästan en fjärdedel av jordens yta. Det är stundtals fascinerande, som hur 6000 britter med hjälp av effektiv psykologisk krigsföring och intrikata politiska system lyckades härska över 200 miljoner indier. Som en av de brittiska ambassadörerna uttryckte det: If each black man were to take up a handful of sand and by united effort throw it upon the white-faced intruders we should be buried alive.


Britterna bluffade. Genom att bygga grandiosa palats och bete sig arrogant och pompöst övertygade britterna de kuvade folkslagen att de var oövervinnerliga. Den brittiska arrogansen har kanske aldrig illustrerats tydligare än i bilden nedan (skärmdump från BBC Empire).

måndag 9 april 2012

Karlstad represent


Hur ska man presentera ett krävande musikaliskt arv för en publik vars bildning sjunker i rasande takt, och vars otålighet och konstanta bekräftelsebehov tycks öka med varje facebook-uppdatering? Detta känns spontant som en av 2000-talets viktigaste kulturutmaningar. Särskilt eftersom intresset ändå verkar finnas där. Ingenstans - från elever, från publik eller från arrangörer - har jag fått intrycket att folk i allmänhet skulle vara ointresserade av konstmusik eller vad den kan säga dem. Men konstmusiken bär med sig urgamla och daterade format som ofta står i vägen. En klassisk konsert är en sträng och stel ritual, där dekor och kläder nästan alltid går i svart och där det är fult att klappa på fel ställen.

Så mycket lättare är det inte med själva musikverken. Jag håller fast vid att "konstmusikens död" - som det brukar skrivas på amerikanska bloggar - inte har någonting med själva musiken att göra. Den klassiska musiken är minst lika levande och underhållande och varierad och gripande som när den skrevs, men svårigheterna att närma sig den har aldrig varit större. Verktygen för att lyssna - vad man ska lyssna efter, hur formen på olika stycken fungerar etc. - är så dåligt kända idag att instrumentalmusik oftast bara blir en osammanhängande massa av toner, när den borde vara lika tydlig att följa som en välstrukturerad film.

P2 klassiskt* länkade häromveckan till ett inlägg på bloggen Annika Flynner (skrivs av nöjesjournalisten Nicholas Ringskog Ferrada-Noli) som handlade om oförmågan att kunna ta till sig gamla kompositörers verk på ett vettigt och sammanhängande sätt. Efter att ha konstaterat att det inte funkade att plöja igenom alla Mozarts pianokonserter i ett svep (no shit!) stannade skribenten vid att göra en playlist av alla de långsamma satserna, och gjorde motsvarande med Bachs samlade orkestermusik.

Men en "konsert" skriven vid den tiden är precis vad det låter som - en hel upplevelse, vars innehåll gott och väl räcker för sig självt. Hjärnan tröttas ut väldigt snabbt vid aktivt lyssnande, och bara att följa med i en halvtimmes okända toner är mer än tillräckligt. Det är svårt att klandra skribenten dock - för "hur gör man ett urval?". Var ska man börja, och hur ska man "orka ta sig an det"?

Ett oväntat starkt bidrag i rätt riktning kom från mina landskapsmän- och kvinnor på Wermlandsoperan, som nu fram till påsk satte upp Bachs "Johannespassionen" i Karlstad. Vad som egentligen är ett rent musikaliskt verk om Jesu död och återuppståndelse hade här blivit en slags opera, med modern scenisk gestaltning och nutida rollfigurer i vanliga kläder. Petrus var här en gubbe med tredagarsstubb, träningsjacka och kryckor, medan en punkbrud med sprayburk och läderbyxor hade fått bli Maria Magdalena.

Såna här moderniseringar kan lätt kännas väldigt tillgjorda och sökta. Men regissören Tobias Kratzer förankrade dramat i nutidens strömningar och lät det bli en fond för att utforska bland annat grupptryck, civilkurage och fundamentalism. Vissa scener förde tankarna till Ruben Östlunds filmer om att säga ifrån i den svenska kulturen, medan andra lekte med konceptet - berättaren, som vanligtvis gör alla rollerna i passionen, blev här en egen karaktär, inblandad i tragedin mot sin vilja.

Med en sådan angelägen presentation blir grundkaraktärerna i Bachs musik lättare att greppa för oinvigda, och budskapen mer genomskinliga. Orkestern spelade snyggt och luftigt och med stor värme, och alla på scen verkade genuint inspirerade. Det fanns inte ett spår av den förstoppade "vördnad" (som ibland misstas för inlevelse) man kan se i vissa andra uppföranden av De Stora Klassiska Verken. Det var kort sagt en jättebra föreställning, och ett föredöme för andra städers scen- och musikproduktion.

Nu är bara frågan varför jag ser detta i Karlstad av alla ställen, och inte i Köpenhamn eller Malmö?

*som för övrigt gör ett väldigt fint jobb med att försöka ta ner konstmusiken på jorden - önskar bara att deras ljudfiler var lite mer lättnavigerade i efterhand

En något försenad kvartalsrapport

På något sätt har det här året inletts som vore det Det Stora Spelåret. På lite drygt 4 månader har jag klarat 16 spel, bara 3 färre än under hela fjoråret. Jag tänkte därför att det kunde vara på sin plats med en "kort" sammanfattning.

Shogun 2: Total War (PC)

Shogun 2 går inte riktigt att klara på samma sätt som ett linjärt spel storybaserat spel, det finns alltid ett omspelningsvärde och spelinställningar att justera som har effekter på spelupplevelsen och utmaningen. Men jag har klarat de flesta av kampanjerna och erövrat samtliga provinser i Japan på multiplayer-kartan. Fantastiskt strategispel på alla sätt och vis. Skönt att Total War-serien har återvänt till rötterna med svärd, spjut och pilbågar. Det var alldeles för tråkigt att titta på när soldater stod och sköt på varandra i Napoleon: Total War.

Dead Island (Xbox 360)

Dead Island bjöd på en av årets mysigaste co-op-upplevelser tillsammans med Starfighter. Upptäckarglädje, inbjudande sandstränder och zombies är en bra kombination.

Battlefield 3 (PS3)

Helt klart det tråkigaste jag har spelat hittills i år. Jag satt och suckade högt medan jag spelade det och den enda egentliga utmaningen var att klara spelet trots den grava tristessen. Jag skiter i hur realistiska vapen ser ut och låter, det kan inte rädda en förutsägbar Tom Clancy-historia med intetsägande karaktärer. Man kan fråga sig varför jag spelade det överhuvudtaget, men jag vill inte dissa något jag inte har gett en ärlig chans. Nu är det fritt fram. Nu ska jag viga mitt liv åt att provocera fanboys på diverse forum.

Dear Esther (PC)


Det mest pretentiösa jag har spelat i år, men också bland det allra finaste. Dear Esther är som en interaktiv bok med rum för tolkningar. Jag hoppas att det smittar av sig och inspirerar andra spelskapare.



Halo: Reach (Xbox 360)


Först var jag positivt överraskad, sen ville jag egentligen bara att det skulle ta slut. Världen behöver inte fler Halo-spel.

DJ Hero 2 (Xbox 360)


En klar förbättring från det första spelet. Dessutom var det årets spelfynd: 2 turntables (den nya lyxiga versionen med guldrattar!), DJ Hero 1 och 2 samt en mick för 199 kr.

Pixeljunk Eden (PC)


Färgglatt och hypnotiskt, men också migränframkallande. Jag tyckte väldigt mycket om det medan jag spelade det, men känner ett fysiskt illamående av att tänka tillbaka på det. I 15 timmar stod jag ut med flimrande bakgrunder och minimalistisk house men det räcker för i år. Kanske räcker det för alltid.

The Last Express (PC)


Ett väldigt ambitiöst och stämningsfullt peka-och-klicka-äventyr från 1997 som har varit på min "måste spela"-lista väldigt länge. Ett handritat deckarspel ombord på orientexpressen 1914 skulle aldrig göras idag och det är väldigt, väldigt synd. The Last Express förtjänar sin kultstatus.

To the Moon (PC)


Troligen det mest sentimentala spel jag någonsin har spelat, men To the Moon har samtidigt fin humor och en intressant handling. Jag är fortfarande fascinerad över hur mycket spelet lyckas få ut ur sin enkla grafik. To the Moon visar vilken potential vissa indiespelutvecklare besitter.

NHL 12 (Xbox 360)


När kan man säga att man har klarat NHL 12? Jag vågar påstå att det är efter att ha vunnit ett antal Stanley Cup-pokaler. Jonathan Toews gjorde succé i mitt Boston Bruins, sitt extremt fula slutspelsskägg till trots. I NHL 12 gick det återigen att göra mål, även på de högre svårighetsgraderna. Det hjälper mig att förtränga hemska NHL 10 som skadade min självkänsla.

Rayman: Origins (Xbox 360)


Det bästa plattformsspel jag någonsin har spelat (jag är inget fan av genren förvisso) och källan till flera timmar av skratt och dumheter i co-op. Jag känner fortfarande ett sug att spela det och jag har hört att det ska finnas en hemlig värld att låsa upp. News team assemble!

Deadly Premonition (Xbox 360)


Deadly Premonition må låna så mycket från Twin Peaks att det snuddar vid att bryta mot upphovsrätten, men det liknar i alla fall inget annat spel. Kontrollen är åt helvete, fienderna är dryga och skjutandet segt och klumpigt och grafiken ser ut att höra hemma i den förra konsolgenerationen, men trots det känns Greenvale som en levande stad och karaktärerna har ett djup som få andra spel kan matcha. Det är ett spel som kastar sig mellan gripande scener (som berör på riktigt) och renodlat trams som lockar fram gapskratt och gör det med en sådan finess att Deadly Premonition skulle platsa på en topp 10-lista över de bästa spel jag någonsin har spelat.

Journey (PS3)


Journey är fullkomligt sönderkramat av kritikerkåren och har gett upphov till extremt pretentiösa reseskildringar på bl.a. Loading (läs Hybrids dolda text om du inte är rädd för att spoila). Jag är väl inte lika begeistrad. Du ska gå genom öknen och upp för en bergstopp, ibland träffar man på en anonym medspelare som man kan samarbeta med för att utföra enkel problemlösning. Det är ett väldigt fint och estetiskt tilltalande spel, men det går lite för mycket på automatik för min del. Jag tycker att Dear Esther var en starkare spelupplevelse, trots att den färdvägen var än mer utstakad. Kanske krävs det några omspelningar.

The cat and the coup (PC)


Ett 15-minuter långt politiskt pusselspel som finns gratis på Steam. Det handlar om den iranska premiärministern dr. Mohammad Mosaddeq som på 1950-talet blev utsatt för en statskupp orkestrerad av amerikanska och brittiska underrättelsetjänster. Intressant koncept, inget vidare spel.

Broken Sword: The Shadow of the Templars - director's cut (PC)


Det första spelet i Broken Sword-serien förtjänade verkligen en uppdatering och remastring. Man kan ifrågasätta att de tagit bort sådant som risken att dö och att de förenklat användarvänligheten till en sådan grad att det faktiskt gör spelet lättare att klara, men det är en utmärkt uppgradering av ett av de allra bästa peka-och-klicka-äventyren. Tack vare uppdateringen känns det lika fröjdefullt att se på idag som när det först släpptes 1996 och mitt unga jag häpnade över att det såg ut exakt som en tecknad film. Ett underhållande matinéfilmsliknande äventyr i väldigt fina, handmålade miljöer.

Broken Sword II: The smoking mirror (PC)


Knappast i klass med det första spelet, främst på grund av att man gjort om en av de spelbara protagonisterna - den franska journalisten Nico Collard - till en lobotomerad bitch. Collard var intelligent och självsäker i första spelet men bara irriterande och fåfäng i det andra. Och bytet av röstskådespelare är fruktansvärt. Man verkligen hör hur det rinner saliv ur mungiporna på den allvarligt hjärnskadade röstskådespelaren som tagit över Collard. Varför?! Stora delar av spelet var trots det mysigt. Alla spel borde ha en förståndshandikappad maya-dvärg som sidekick.


Nu väntar The Curse of Monkey Island, Machinarium och Mass Effect 3. Samt en C-uppsats. Hm.

Ordvitsarna på nhl.com

Utöver Evgeni Malkins poängskörd, Erik Karlssons stora genombrott och Steven Stamkos lyckade jakt på 60 mål har en av årets höjdpunkter i NHL-väg varit att följa NHL.coms outtröttliga ordvitsande. Under flera månaders tid lades det dagligen upp 3-5 huvudnyheter med krystade ordvitsar baserade på spelares eller lags namn. Jag lät det passera obemärkt i ett par månader innan jag till slut började att spara på de bästa/sämsta. Här är några av mina favoriter.


Sidney Crosby:
 Brooks Laich:
 Pekka Rinne:
 Jasson Spezza:
 Radim Vrbata:

Jag hoppas att de fortsätter med dessa dumheter även nästa säsong.

tisdag 3 april 2012

Några tankar om Mass Effect 3

Det här inlägget är i princip spoilerfritt, och alla åsikter som har med slutet att göra har placerats i spoilermärkt karantän.

- Strömlinjeformningen fortsätter. I Mass Effect (1) kunde man utforska massor av planeter i första hand via en (förvisso bångstyrig) terrängbil. I Mass Effect 2 fick man inte det, men kunde istället skicka sonder till planeterna för att leta fynd. I Mass Effect 3 får man inte det heller, utan har bara kontakt med himlakroppar som är direkt betydelsebärande för plotten. Spelaren kastas rakt in i händelsernas centrum, vilket är betydligt tråkigare än det låter. Man börjar strida omedelbart, utan att få tid till att utforska eller uppleva olika miljöer. Jag hade varit mer engagerad i den vackra planeten Thessias öde om jag tagit del av den på något annat sätt än genom en linjär skjutbana.

- Jag bryr mig lika lite om mänskligheten i de här spelen som jag bryr mig om Sverige i diverse idrottssammanhang: det vill säga inte alls. Det innebär att Bioware misslyckats med de patriotiska delarna av trilogin (särskilt slutet på första spelet blev smaklöst flaggviftande för mig). Men det innebär också att de lyckats göra alienraserna sympatiska - såväl djuriska, krigslystna krogans som själlösa geths engagerar.

- Under en av de många stridssekvenserna gick tankarna tillbaka till slutet av 2006, och hur nytt och tungt det första Gears of War kändes då. Ett taktiskt modernt actionspel i 3d som inte var ett FPS! Nu känns det mest löjligt med de brösthöga vallarna som tvångsdesignas in överallt och ett betäckningssystem som inte utvecklats. Mass Effect lider ännu mer av denna design eftersom vallarna blir så illusionsbrytande i snygga, civiliserade sci-fi-städer.

- Jag har blivit less på trilogier. De känns aldrig motiverade och det är ytterst sällan tredje spelet är bättre än andra. Men Bioware utnyttjar att karaktärerna och världen fått växa i ens medvetande under flera år. Gamla fejder mellan olika raser dras till sin spets och galaxens historia vävs ihop ännu mer. Jag tillhör en av få som skulle ranka de tre spelen i fallande kronologisk ordning, men treans sätt att skörda en massa etablerade konflikter är imponerande.

- Okej, här kommer då min åsikt om det kontroversiella slutet, bakom den vita väggen of doom:
Jag hade modererat mina förväntningar noga efter all internet-backlash, men det är ändå svårt att tänka sig ett slappare, mindre sammanhängande och sämre genomfört slut. Det gör ont att läsa att avslutningen på denna trilogi var en framhastad sista minuten-produkt, snarare än en väl planerad dramatisk höjdpunkt. Jag vet inte riktigt hur Bioware/EA (?) tänkte när de lät manusförfattaren bakom de två första spelen hoppa av inför det tredje. Ångesten över den sista halvtimmens obegripliga uselhet mildras något om man tänker på slutet som ett helt annat spel, för det är ungefär så det känns.